NEMA ŠETNJE: Otkazuje se Parada ponosa zbog štrajka policije?
Foto: Fonet

Obustava rada

NEMA ŠETNJE: Otkazuje se Parada ponosa zbog štrajka policije?

Društvo -
Pet sindikata policije 26. septembra u sedam časova radiće uz minimum procesa rada, u šta ne spada obezbeđivanje skupova i sportskih događaja

Iako MUP još radi bezbednosnu procenu rizika za održavanje Parade ponosa, postoji velika verovatnoća da će manifestacija biti otkazana, jer dva dana pre šetnje najveći broj policajaca stupa u štrajk.

Naime, pet sindikata policije 26. septembra u sedam časova radiće uz minimum procesa rada, u šta ne spada obezbeđivanje skupova i sportskih događaja.Velimir Lukić, predsednik reprezentativnog Nezavisnog sindikata policije, koji okuplja više od 25.000 članova, kaže za Danas da bi ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović trebalo da obavesti organizatore Parade ponosa da će šetnja biti otkazana jer policija neće da obezbeđuje skup."Ako nas bude ozbiljno shvatio, ministar će tako učiniti. Sindikati će tražiti da se otkažu svi najavljeni skupovi, manifestacije i sportski događaji, jer ih nećemo obezbeđivati", naglašava Lukić.

Policija stupa u štrajk jer nije potpisan novi, Posebni kolektivni ugovor. Takođe, sindikalci traže isplatu zaostalih naknada za dolazak i odlazak sa rada zaposlenima u MUP-u, isplatu jubilarnih nagrada kao i garanciju ministra Nebojše Stefanovića da se na zaposlene u MUP-u neće primenjivati dodatno smanjenje zarada. O stupanju u štrajk obavestili su ministra kao i direktora policije Milorada Veljovića."Niko iz kabineta nam se nije obratio. Štrajk je izvestan i trajaće do ispunjenja svih naših zahteva. S obzirom da je „minimum procesa rada“ misterija, jer niko nije definisao šta konkretno u praksi znači, to će odrediti naši pravni stručnjaci. Obezbeđivanje skupova i manifestacija u svakom slučaju ne spada u minimum procesa rada", naglašava Lukić.

(Danas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track