NENAJAVLJENA: Mihajlovićeva u kontroli kapetanija i brodova
Foto: Tanjug

Poseta iznanađenja

NENAJAVLJENA: Mihajlovićeva u kontroli kapetanija i brodova

Društvo -
Koliko su lučke kapetanije slabo opremljene govori u prilog činjenica da je prvi put posle četiri godine kupljeno gorivo za inspekcijski čamac kapetanija, kao i da je najmlađi njihov računar star 15 godina
1 / 2 Foto: Tanjug

SMEDEREVO - Potpredsednica vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas opremanje lučkih kapetanija u Srbiji i pojačanu kontrolu brodova, s obzirom na to da se skoro 40 odsto robe koja plovnim putem uđe u Srbiju istovara na nelegalni pretovarnim mestima.

Mihajlović je, nakon nenajavljene kontrole rada Lučke kapetanije Smederevo i pregleda rumunskog broda Merkur 301, kazala da sve lučke kapetanije u zemlji imaju na raspolaganju svega jedan inspekcijski čamac, kao i da je vodni saobraćaj najmanje uređen vid saobraćaja u Srbiji.

"Opremićemo kapetanije i kroz rebalans budžeta smo to i predvideli kao priortet... Svaka kapetanija će morati da ima najmanje jedan čamac da bi mogli da presreću i kontrolišu brodove", naglasila je potpredsednica vlade.

Ona je najavila da će to ministarstvo u saradnji sa MUP-om i Upravom carine organizovati zajedničke akcije radi suzbijanja sive ekonomije kao i hvatanja lopova odnosno pirata na srpskim rekama dodajući da će o tome u narednom periodu razgovarati sa ministrom unutrašnjih poslova i direktorom Carine. "Prihod od unutrašnjeg plovnog saobraćaja u Srbiji je oko 30 miliona evra godišnje, a preveze se između šest i osam miliona tona robe, ali imamo problem što se to nedovoljno kontroliše", kazala je Mihajlović ističući da bi ti prihodi mogli da budu daleko veći.

Mihajlović je tokom obilaska plovnog toka Dunava od Beograda do Smedereva, inspekcijskim čamcem Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, konstatovala da ima puno neregistrovanih plovnih objekata i poručila da to više neće moći tako, najpre zbog bezbednosti, kao i da će se strožnije kontrolisati naplaćivanje naknadi u vodnom saobraćaju.

Koliko su lučke kapetanije slabo opremljene govori u prilog činjenica da je prvi put posle četiri godine kupljeno gorivo za inspekcijski čamac kapetanija, kao i da je najmlađi njihov računar star 15 godina.

Mihajlović je najavila da će kontrolisati rad svih kapetanija u zemlji i da će to ministarstvo pomoći u edukaciji ispektora kako bi se smanjila siva ekonomija, a sve u cilju povećanja prihoda."Možemo mnogo veće prihode da ostvarimo, s obzriom da su plovni putevi poput autoputeva u drumskom saobraćaju", rekla je ona.

Prema njenim rečima, sa druge strane inspektori i zaposleni u kapetanijama će morati da budu mnogo efikasniji i više ne sme da se dogodi da se obavi kontrla svega jednog broda tokom četiri dana, već da svaki brod mora da bude pregledan.

Mihajlović je razgovarala sa šefom Lučke kapetanije Smederevo Božidarom Jagodićem i tražila podatke o aktivnostima te kapetanije i obavljenim kontrolama, a zatim je sa pomoćnikom ministra za vodni saobraćaj Leposavom Sojić nenajavljeno prisustvovala kontroli rumunskog broda - gurača barži koji je usidren u Smederevu. Tom prilikom je Jagodić kontrolisao sve papire rumunskog broda, atest, pasoše i drugo i utvrđeno je da je sve u redu.

U Smederevo dođu u proseku dva strana broda dnevno i jedan do dva domaća. Mihajlović je kazala da Srbija ima rečni informacioni sistem putem kojeg može da se prati kretanje stranih brodova, ali da se često dešava da ga upravo domaći brodovi ne aktiviraju odnosno ne uključuju se u sistem i najavila da će se i to strože kontrolisati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track