Šabić: Banke da se izjasne zašto podatke o klijentima šalju u SAD
Foto: Zorana Jevtic

Reagovanje

Šabić: Banke da se izjasne zašto podatke o klijentima šalju u SAD

Društvo -
Na teritoriji Srbije, upozorava, niko ne može da sprovodi nacionalne propise druge zemlje koji su u suprotnosti sa propisima Srbije, a eventualno usklađivanje naših propisa sa propisima drugih država ili međunarodnih organizacija podrazumeva prethodne odluke i postupke naših nadležnih državnih organa, upozorava poverenik za inforamcije

BEOGRAD - Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić zatražio je da se banke izjasne, povodom vesti da novim klijentima uslovljavaju pružanje usluge potpisivanjem izjave da pristaju da se njihovi podaci o promenama na računu mogu dostavljati poreskim organima SAD, o svrsi i pravnom osnovu tog zahteva.

Poverenik upozorava da je u svim situacijama kada se obrada podataka vrši na osnovu pristanka neophodno da taj pristanak bude ne samo informisan tako što će lice o kome se radi biti potpuno obavešteno o osnovu, obimu, svrsi i konsekvencama obrade podataka, nego i slobodan.

Ukoliko je pristanak uslovljen, iznuđen, navodi se u saopštenju, ne može da proizvodi pravno dejstvo i obrada podataka po takvom "osnovu" bila bi nedozvoljena, suprotna Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti.

Samo po sebi eventualno uslovljavanje bankarskih usluga potpisivanjem ovakve izjave, nije u nadležnosti Poverenika, ali Šabić smatra da bi takođe predstavljalo kršenje zakona na koje bi trebali da reaguju nadležni organi, posebno NBS.

Na teritoriji Srbije, upozorava, niko ne može da sprovodi nacionalne propise druge zemlje koji su u suprotnosti sa propisima Srbije, a eventualno usklađivanje naših propisa sa propisima drugih država ili međunarodnih organizacija podrazumeva prethodne odluke i postupke naših nadležnih državnih organa.

U konkretnom slučaju bilo bi to zaključivanje međunarodnog ugovora između Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država. Takav međunarodni ugovor bi trebao da ratifikuje Narodna skupština zakonom i tek tada taj zakon bi, kao deo našeg pravnog poretka, predstavljao valjan pravni osnov za obradu podataka o ličnosti.

Uz to, imajući u vidu činjenicu da Sjedinjene Američke Države nisu potpisnice Konvencije 108 Saveta Evrope i pored postojanja pravnog osnova u vidu eventualno donetog zakona o ratifikaciji iznošenje podataka o ličnosti iz zemlje i tada bi podrazumevalo dozvolu Poverenika, nakon sprovedenog postupka u kome bi se utvrdilo da li su ispunjeni svi uslovi u skladu sa članom 53. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, naveo je Šabić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track