NIKOLIĆ U JAJINCIMA: Oprostili smo, ali nikada nećemo zaboraviti zločine
Foto: Tanjug

Komemorativna svečanost

NIKOLIĆ U JAJINCIMA: Oprostili smo, ali nikada nećemo zaboraviti zločine

Društvo -
Predsednik je istakao da Srbija danas nema neprijatelja, sarađuje sa svima koji to žele i koji u toj saradnji razgovaraju sa Srbijom kao sa sebi ravnom

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas u spomen parku u Jajincima da je Srbija oprostila zločincima ali da zločine nikada neće zaboraviti.

"Praštanje nam je svima važno, jer je ono na početku svake priče koju danas ispisujemo tolerancijom, prijateljstvima, saradnjom i uvažavanjem sa svakom državom i nacijom koja deli naše vrednosti. Zaboravili nismo niti ćemo ikada moći", rekao je Nikolić na komemorativnoj svečanosti posvećenoj očuvanju sećanja na streljane u Jajincima. Na stratištu u Jajincima nemački nacisti su tokom Drugog svetskog rata ubili više od 60.000 Srba, Jevreja, Roma i antifašista, a Nikolić je naveo da strahota zločina i posle sedam decenija ne prestaje da postavlja pitanje u ime čega, u ime koga i šta je to vrednije od ljudskog života.

Predsednik je istakao da Srbija danas nema neprijatelja, sarađuje sa svima koji to žele i koji u toj saradnji razgovaraju sa Srbijom kao sa sebi ravnom. "Sa nekim narodima nas veže poslovično prijateljstvo, gotovo bratstvo, sa nekima zajednički koreni, sa nekim zajednička istorija i sličnosti. Sa nekima, opet, zajednički interes, ali uvek uz dužno uvažavanje i dobre namere", rekao je Nikolić.

Dodao je da je Srbija posvećena tome da njena jedinstvena pozicija raskrsnice nikada više ne bude povod za sukob i da je istakne kao svoju prednost i izgrađujemo je u svesti Evrope i sveta kao prirodno susretanje različitosti, dobronamernu kuću na putu u kojoj se sarađuje i dogovora, grade prijateljstva i ostvaruju zajednički odnosi. Istakao je da će Srbija sećanje na grad nevino stradalih u Jajincima čuvati zauvek. "Njihovo stradanje je deo našeg kolektivnog pamćenja, istorijski ožiljak na duši države i društva koji nas obavezuje da u ime svih nevino mučenih i ubijenih Srba, Jevreja i Roma ostanemo deo svesti i savesti čovečanstva koji čini sve da se ovakvi zločini, ma gde u svetu, više nikada ne ponove", rekao je Nikolić.

"Ako iko ima pravo da opominje u ime nevino stradalih i da poziva svet na mir, razum i pomirenje, onda je to Srbija. Činimo to ponosni na pretke, odgovorni prema potomcima", rekao je Nikolić. Nikolić je položio venac na spomen obeležje u Jajincima. Vence su, pored Nikolića, polozili i predsednca Skupštine Srbije Maja Gojković i ministar za rad, zaposljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i šef Misije EU u Srbiji Majkl Devenport. Ceremoniji su prisustvovali ministri, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Vojske Srbije, predstavnici Grada Beograda, Opštine Vozdovac i diplomatski i vojno-diplomatski predstavnici više od 40 država. Vence su položili i predstavnici Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Saveza jevrejskih opština, Udruženja logoraša, SUBNOR-a Srbije, ratni veterani, nekadašnji zatocenici logora smrti, potomci stradalih, a prisustvovali su i predstavnici ustanova kulture, nauke, obrazovanja i umetnosti i učenici osnovne škole iz Jajinaca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track