NJIHOVE TAJNE KOŠTAJU 3 MILIONA DINARA: Javna preduzeća i dalje kriju svoja polsovanja

Građani uskraćeni za odgovore

NJIHOVE TAJNE KOŠTAJU 3 MILIONA DINARA: Javna preduzeća i dalje kriju svoja polsovanja

Društvo -
Apsolutni rekorderi u kršenju zakona i tajnosti poslovanja su Železnice Srbije i Srbijagas, mnogo ne zaostaje i EPS. Međutim, još je drastičnija činjenica da su ove kompanije nadmašile sve druge i po broju neizvršenih rešenja i potpunom ingorisanju odluka vladinog regulatornog tela

BEOGRAD - Deo Javnih preduzeća oštetilo je svoje budžete za najmanje tri miliona dinara zbog kršenja zakona jer svoje poslovanje nisu učinila javnim.

Skoro 1.200.000 dinara još čeka naplatu jer državne kompanije nisu platile do sada izrečene kazne.

Kršenje propisa najbolje ilustruje broj žalbi koje su povereniku podnete protiv JP i to - 650. Iako su po zakonu rešenja poverenika obavezujuća, konačna i izvršna, preduzeća na koja su se rešenja odnosila nisu po njima postupila u čak 113 slučajeva.

- Molimo vas dostavite na uvid javnosti finansijske izveštaje od 2008. do danas, informacije o plaćenim penalima, transferima, upotrebi službenih vozila. Spisak zaposlenih i po kom kriteriju... Dostavite na uvid javnosti planove javnih nabavki, kako ste birali poslovnog partnera ili uslove tendera. Građani treba da znaju kolika su kreditna zaduženja uz garanciju države - samo su neka od pitanja na koja JP preduzeća odbijaju da pruže odgovore.

Apsolutni rekorderi u kršenju zakona i tajnosti poslovanja su „Železnice Srbije“ i „Srbijagas“, mnogo ne zaostaje i EPS. Međutim, još je drastičnija činjenica da su ove kompanije nadmašile sve druge i po broju neizvršenih rešenja i potpunom ingorisanju odluka vladinog regulatornog tela.

Protiv „Železnice Srbije“ podneto je ukupno 38 žalbi, a ovo preduzeće je bukvalno rečeno dvostruko prekršilo zakon u 15 slučajeva. Izrečeno je 11 kazni i to šest po 20.000 dinara i pet od po 180.000 dinara.

Platili su samo tri i to manje - 20.000 dinara. Železnice baš nikako ne želi da govori o nabavci „šarenih vozova“ iz Švedske, otkupu stanova, planu javnih nabavki... „Srbijagas“ se, međutim, naplaćao.

Ta kompanija ne daje rado odgovore o poslovanju i ima 14 neizvršenih rešenja, ali zato ne izbegavaju plaćanje kazni. Ukupno pet je do sada izrečeno, a iskeširano skoro pola miliona dinara.

Građani su i dalje uskraćeni za odgovore o ugovorima o isporuci prirodnog gasa, sponzorstvima... EPS i preduzeća u sastavu ovog sistema imaju 12 neizvšenih rešenja. Do sada su izrečene dve novčane kazne od 20.000 i 180.000 dinara od kojih je plaćena samo manja kazna.

Sa manje neizvršenih rešenja su „Srbijašume“, Građevinska direkcija Srbije, „Koridori Srbije“, „Lasta“... Poverenik se u 12 slučajeva obratio i Vladi Srbije koja je po zakonu obavezna da obezbedi izvršenje rešenja.

Međutim, izostala je odgovarajuća reakcija Vlade. Poverenik Rodoljub Šabić konstatuje da odnos dela državnih preduzeća prema zakonu - ima štetne posledice po ljudska prava, ali i autoritet zakona, parlamenta i u krajnjoj liniji države.

On dodaje da je takav odnos i veoma indikativan sa stanovišta zahteva borbe protiv korupcije. - Da budem sasvim kratak, odnos državnih i javnih preduzeća prema pravima javnosti je nezadovoljavajući, zabrinjavajući - kaže Šabić.

( Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track