Novotna: Euleks nema tajne spiskove za hapšenje
Foto: Reuters

Kosovska Mitrovica

Novotna: Euleks nema tajne spiskove za hapšenje

Društvo -
Zakon ne predviđa postojanje tajnih i zapečaćenih optužnica. Naravno postoje istrage koje su u toku i koje uključuju pripadnike svih nacionalnosti. U nekim slučajevima ove istrage dovele su do hapšenja i podizanja optužnica, kže glavna tužiteljka Euleksa

KOSOVSKA MITROVICA - Glavna tužiteljka Euleksa Jaroslava Novotna izjavila je danas da Euleks nema tajne spiskove za hapšenje, ali da postoje istrage koje sprovode i koje uključuju pripadnike svih nacionalnosti.

Novotna je rekla da su potpuno neosnovane spekulacije da postoje tajni spiskovi za hapšenje ili tajne optužnice i da misija Euleksa kategorički tvrdi da nema takvih lista.

“Zakon ne predviđa postojanje tajnih i zapečaćenih optužnica. Naravno postoje istrage koje su u toku i koje uključuju pripadnike svih nacionalnosti. U nekim slučajevima ove istrage dovele su do hapšenja i podizanja optužnica”, kazala je Novotna.

Glavna tužiteljka Euleksa je objasnila da kada je optužnica podignuta o tome se obevaštavaju optuženi i advokati ponovivši da nema “tajnih spiskova”.

Kada je neko optužen, obavešten je o optužbama, to je jedan od kamena temeljaca otvorenog i transparentnog pravosudnog sistema, to je kamen temneljac vladavine prava, kazala je Novotna.

Neki od predstavnika Srba sa Kosova tvrde da Euleks poseduje spiskove za hapšenje koji su “u funkciji etničkog čišćenja preostalih Srba sa severa Kosova”.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track