NUNS: Novinari u Srbiji nisu bezbedni, 18 napada ove godine
Foto: Fonet

Konferencija Bezbednost i zaštita novinara - poziv na akciju

NUNS: Novinari u Srbiji nisu bezbedni, 18 napada ove godine

Društvo -
Vukašin Obradović je na konferenciji Bezbednost i zaštita novinara - poziv na akciju, rekao da su 2008. bila 144 napada na novinare i zaposlene u medijima, a sledeće godine 36. U 2010. taj broj je bio 35, ali se godinu dana kasnije popeo na 80

BEOGRAD - U Srbiji je u periodu od 2008. do 2013. bilo 348 fizičkih i verbalnih napada na zaposlene u medijima, dok je u prvih osam meseci ove godine zabeleženo 18 takvih slučajeva, izjavio je danas predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović.

On je, na konferenciji "Bezbednost i zaštita novinara - poziv na akciju", rekao da su 2008. bila 144 napada na novinare i zaposlene u medijima, a sledeće godine 36. U 2010. taj broj je bio 35, ali se godinu dana kasnije popeo na 80, da bi 2012. bio 31, precizirao je Obradović i dodao da su 2013. zabeležena 22 takva napada.

Novinari u Srbiji nisu bezbedni, a vlast ne čini dovoljno da im omogući normalne uslove za rad, ocenio je Obradović. On je konstatovao da neotkrivanje ili nekažnjavanje napadača čini da se novinari osećaju nebezbednim.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković istakao je da je predloženim, a potom usvojenim medijskim zakonima, to ministarstvo želelo da konkretno pokaže koliko mu je stalo da novinari budu zaštićeni. Tim zakonima, dodao je on, stvaraju se sistemski uslovi za funkcionisanje medija u budućnosti.

Foto: Kurir
Foto: Kurir

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić smatra da bi možda na nacionalnom nivou trebalo formirati neku instituciju kao što je to, naprimer, Centar Simon Vizental, koja bi svojim podacima pomogla u istragama napada na novinare. Prema njegovom mišljenju, potrebno je napraviti bazu podataka, u kojoj bi bili novinarski tekstovi vezani za neke slučajeve.

Matić je potrebu formiranja takve baze podataka ilustrovao istragom o ubistvu novinara Večernjih novosti Milana Pantića, na kojoj se od 2001. godine izmenilo čak sedam policijskih radnih grupa, ali nijedna nije imala rezultate, nego se samo gomilala dokumentacija.

Poligrafski je testirano više od 2.000 ljudi, kao da se to činilo samo da bi se prikupilo mnogo dokumentacije i stvorio privid da se radilo, naglasio je Mtić. Sada na slučaju ubistva Pantića radi devetoro ljudi, svi dokumenti su sakupljeni na jednom mestu i to će, prema oceni Matića, predstavljati ozbiljan pomak u istrazi.

Zamenik šefa Misije Saveta Evrope u Beogradu Nađa Ćuk rekla je da je projekat u okviru koga se radi na unapređenju slobode informisanja i medija u Jugoistočnoj Evropi napredovao u proteklih godinu dana, kao i da sve države regiona muče isti problemi u toj oblasti. Svi napadi na novinare moraju biti istraženi, a njihovi počinoci krivično gonjeni, poručila je Ćuk. Ona je naglasila da ovaj projekat doprinosi i jačanju nezavisnosti regulacionih tela i javnih servisa, kao i jačanju profesionalnih pravila u izveštavanju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track