OBRT: Medicinske sestre tužile direktora KCS
Foto: Zorana Jevtic

Istraga protiv profesora dr Miljka Ristića

OBRT: Medicinske sestre tužile direktora KCS

Društvo -
Prvi čovek KCS pokrenuo priču o tri miliona evra isplaćenih za dopunski rad, a onda optužen da je terao zaposlene da rade prekovremeno

BEOGRAD - Ni godinu i po dana otkako je otkriveno da je Kliničkom centru Srbije iz državne kase nezakonito isplaćeno oko tri miliona evra za dopunski rad i predata krivična prijava nadležnim organima - još niko nije pozvan na odgovornost.Fali 27 sestaraI dok se na to čeka, sadašnji direktor KCS profesor dr Miljko Ristić moraće sudiji za prekršaje da objasni zašto su medicinske sestre u poluintenzivnoj nezi na Klinici za kardiohirurgiju radile prekovremeno po dva sata dnevno.- Inspekcija Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike bila je 24. jula da zaštiti medicinske sestre, koje rade prekovremeno po osam sati nedeljno, iako se nisu žalile. Na Klinici za kardiohirurgiju imamo 27 sestara manje nego što je predviđeno po sistematizaciji. Da bismo smanjili liste čekanja, moramo da operišemo pacijente, i medicinske sestre u poluintenzivnoj nezi dobrovoljno ostaju da brinu o njima - naglašava dr Ristić i dodaje:- Za ta dva sata što ostaju duže dnevno plaćena im je nadoknada manja od 1.000 dinara. Inspektorka rada Zlata Galamić je našla da je to prekršaj i protiv mene je ekspresno podnela prekršajnu prijavu. Za to što je nezakonito dopunskim radom u KCS uzeto 360 miliona dinara još uvek se ne pokreće nikakav postupak, a ja moram da objašnjavam zašto sestre rade prekovremeno!

Dugačke liste čekanja... Klinički centar Srbije
Dugačke liste čekanja... Klinički centar Srbije

Previše poslaNjega, kaže, posebno iritira to što se ne kažnjavaju oni koji su operacije koje su rađene u redovno radno vreme naplaćivali kao da su rađene vikendom i praznikom, a preti se kaznama za rad koji je neophodan. Ističe da Ministarstvo zdravlja ne dozvoljava da se zaposle medicinske sestre koje nedostaju.- Moja Klinika za kardiohirurgiju je prošle godine prebacila obim posla za 128 odsto u odnosu na plan. Za šest meseci ove godine plan je prebačen za 15 odsto. Logično je da mora da se radi duže ako nemamo dovoljno osoblja. Kako drugačije da smanjimo liste čekanja?! - pita se direktor KCS.

Ministarstvo radaNIJE RAĐENO PO ZAKONUU Ministarstvu rada potvrđeno nam je da je protiv direktora Kliničkog centra Srbije Miljka Ristića podneta prekršajna prijava.- Inspekcija rada bila je u Kliničkom centru pre četiri meseca, i to po prijavi sestara koje rade prekovremeno. Utvrđeno je da taj prekovremeni rad zbog specifičnih uslova u kojima te sestre rade nije po zakonu.

Afera „prekovremeni rad“ČEKA SE POTEZ TUŽILAŠTVAOdgovor na pitanje u kojoj fazi se nalazi predmet po krivičnoj prijavi KCS i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje zbog nezakonito isplaćenih 360 miliona dinara za prekovremeni rad i zarade zaposlenih u KCS u toku 2010. i do jula 2011. godine iz Prvog javnog tužilaštva do zaključenja ovog broja Kurira nismo dobili. Kako nezvanično saznajemo, predmet je dat policiji na postupanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja