OBUSTAVA RADA: Advokatima zabranjen ulazak u sud, tužilaštvo i organe uprave!
Foto: Fonet

Nastavak štrajka

OBUSTAVA RADA: Advokatima zabranjen ulazak u sud, tužilaštvo i organe uprave!

Društvo -
Na sajtu AKS se navodi da advokati neće dolaziti na suđenja, niti u tužilaštvo radi istražnih postupaka i postupaka pregovora oko primene oportuniteta ili sporazuma o krivici, niti će odlaziti u policiju u pretkirivičnim postupcima

BEOGRAD - Advokati iz cele Srbije nastavili danas sa obustavom rada, jer im je odlukom Skupštine Advokatske komore Srbije (AKS) do daljeg zabranjeno da ulaze i borave u prostorijama sudova, tužilaštava, policije ili organa uprave po bilo kom osnovu.

U uputstvu za postupanje tokom obustave rada, objavljenom na sajtu AKS, dalje se navodi da advokati neće dolaziti na suđenja, niti u tužilaštvo radi istražnih postupaka i postupaka pregovora oko primene oportuniteta ili sporazuma o krivici, niti će odlaziti u policiju u pretkirivičnim postupcima.

Advokati su dužni, shodno tom uputstvu, da pred sudovima, tužilaštvima i drugim organima obavljaju samo one radnje koje su vezane za nastupanje prekluzivnih rokova. To znači da mogu da podnose tužbe, žalbe i druga pismena kod kojih bi propuštanje roka rezultiralo gubitkom prava.

Foto: Kurir
Foto: Kurir

Takođe mogu da pristupe na sednicu veća apelacionih sudova povodom žalbe u krivičnom postupku, na raspravu pred drugostepenim sudovima povodom žalbe u parničnom postupku i na raspravu povodom tužbe u Upravnom sporu. Nepoštovanje navedenih uputstava smatra se "težom povredom dužnosti advokata", navodi se u pomenutom uputstvu.

Sva ova uputstva govore da u praksi svi oni koji su privedeni zbog krivičnog dela za koje je zaprećena kazna viša od osam godina zatvora, a za koje je neophodna odbrana, neće moći da ostanu u pritvoru, odnosno "ozbiljni kriminalci" za vreme štrajka neće moći da se hapse i da im se određuje pritvor.

Foto: Kurir
Foto: Kurir

Od juče je više od 8.000 advokata širom Srbije počelo obustavu rada za koju je predsednik AKS Dragoljub Đorđević najavio da će trajati do ispunjenja zahteva advokature. Beogradski advokati štrajkuju od 10. septembra, zbog čega je u glavnom gradu odloženo više stotina suđenja.

Sudije odlažu ročišta i na molbu optuženih, koji ne moraju da imaju branioce na suđenju, ali ipak žele da im se sudi u prisustvu njihovih advokata. Đorđević je juče rekao je da će advokatura biti u štrajku dok se ne ispune njihovi zahtevi za otklanjanjem nepravilnosti vezanih za uvođenje javnog beležništva koje ugrožavaju advokatsku profesiju, kao i za rešavanjem pitanja paušalnog poreskog oporevzivanja.

Pregovori advokata ministarstava finansija i pravde nastavljaju se u ponedeljak povodom pitanja oporezivanja. Advokati koji paušalno plaćaju porez su nezadovoljni višestrukim povećanjem poreskih obaveza i traže od Ministarstva finansija da stavi van snage poreska rešenja kojima su im nameti ove godine, kako tvrde, povećani za 40 odsto, a u nekim slučajevima i od 100 do 300 odsto. Advokati traže da porez plaćaju po rešenjima za 2013. godinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja