OEBS: Ispitati hakerske napade na Kurir!
Foto: Fonet

Ugrožavanje slobode medija

OEBS: Ispitati hakerske napade na Kurir!

Društvo -
Ti napadi su pretnja po sajber-bezbednost, koja je od ogromnog značaja za slobodu medija i slobodan protik informacija, istakla je Dunja Mijatović

BEČ - Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović pozvala je danas vlasti u Albaniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji da istraže sve hakerske napade na sajtove medija, ocenjujući da oni predstavljaju jasnu pretnju po slobodu medija.

Predmet napada hakera bili su sajtovi u Srbiji - Kurir, 24sata.rs, Blic, e-novine i Telegraf.

"Ti napadi su pretnja po sajber-bezbednost, koja je od ogromnog značaja za slobodu medija i slobodan protik informacija", podvukla je Mijatović. Ona je naglasila da smo svedoci porasta hakerskih napada koji moraju biti istraženi u cilju zaštite portala i omogućavanja novinarima da obavljaju svoj posao bez ometanja.

Mijatović je u saopštenju istakla da su nedavno uočeni napadi koji su sprečavali aktivnosti novinara i da to mora biti predmet istrage nadležnih vlasti u svim zemljama.

U protekla dva dana internet servis bosanske agencije Fena i magazina BUKA bili su meta hakera, a protekle nedelje je sajt albanskog javnog servisa bio zamenjen, od strane hakera, provokativnim slikama, navodi se u saopštenju u kojem se podseća da su

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track