OEBS: Ugrožena sloboda informisanja

Reakcija na odluku suda

OEBS: Ugrožena sloboda informisanja

Društvo -
Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović reagovala je na odluku Apelacionog suda da potvrdi presudu Višeg suda iz 2013. godine kojom B92 mora da zbog klevete plati 200.000 dinara pomoćnici bivšeg ministra zdravlja Zorici Pavlović

BEČ - Istraživačko novinarstvo u Srbiji moglo bi da bude ugroženo zbog odluke Apelacionog suda da potvrdi presudu po tužbi protiv B92, ocenio je OEBS.

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović reagovala je na odluku Apelacionog suda od 1. jula da potvrdi presudu Višeg suda iz 2013. godine kojom B92 mora da zbog klevete plati 200.000 dinara pomoćnici bivšeg ministra zdravlja Zorici Pavlović zbog, kako je navedeno, pretrpljene duševne boli.

"Sudovi treba da imaju u vidu pravo na slobodu informisanja. Ova odluka može da ima loše posledice po slobodu medija i da ugrozi izveštavanje o temama od javnog značaja", navedeno je u saopštenju Dunje Mijatović.

Mijatovićeva je ocenila da se odlukom Apelacionog suda u Beogradu mediji sprečavaju da o spornoj temi slobodno izveštavaju, što "ozbiljno može da ugrozi istraživačko novinarstvo". Osim toga, od B92 se traži da sa svog sajta povuče sporni tekst pod naslovom "Selektivna pravda".

Mijatovićeva zbog toga podseća da međunarodni standardi nalažu da novinari treba da uživaju imunitet, kada svoje izveštavanje o temama od opšteg interesa baziraju na zvaničnim izveštajima. Prema zakonu, žalba na odluku Apelacionog suda može biti podneta Ustavnom sudu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track