OJADIO AIK BANKU: Goran Perčević prevario Miodraga Kostića za 6,5 miliona evra
Foto: Marina, Neboj[a

Bivši potpredsednik SPS i vlasnik „Interkomerca“

OJADIO AIK BANKU: Goran Perčević prevario Miodraga Kostića za 6,5 miliona evra

Društvo -
Banka „kralja šećera“ pre dve godine odobrila kredit srpskom tajkunu koji je to garantovao robom; Pri pokušaju naplate bankari su u magacinu umesto obećanih proizvoda u vrednosti od 800 miliona dinara našli poluprazno skladište

BEOGRAD - Goran Perčević, vlasnik kompanije „Interkomerc“, ozbiljno se ovih dana zamerio Miodragu Kostiću jer nije u mogućnosti da vrati kredit od 700 miliona dinara njegovoj AIK banci, saznaje Kurir.Naime, zbog blokiranih računa ove firme banka je pokušala da svoja potraživanja naplati robom koju je on kao garanciju dao, međutim, u njegovom magacinu zaloge u vrednosti od 800 miliona dinara, koja je banci bila pokriće za vraćanje kredita, nije bilo, pa je banka ostala kratkih rukava.Šerpe i lonciIzvor Kurira iz „Interkomerca“ tvrdi da su predstavnici AIK banke bili vidno iznenađeni što u Perčevićevim magacinima nisu zatekli robu kojom su hteli da naplate svoja potraživanja, tim pre što je ona u dokumentaciji prikazana kao nepotrošena.- Ovaj kredit je uzet 2012. godine, kad Miodrag Kostić nije bio većinski vlasnik banke i kad je Perčević kredite dobijao na časnu reč. Ovaj kredit od 700 miliona dinara je dobio jer je kao garanciju dao robu, tačnije paštete, pšenicu i tuzlansku so, koju on uvozi, ali i šerpe, lonce i tiganje u vrednosti od 800 miliona. Ta roba po zakonu mora da bude u magacinu jer banka može da zakuca svakog trenutka kako bi robom naplatila dug. To su nedavno i uradili Kostićevi bankari jer kredit nije servisiran na vreme. Međutim, umesto zaloga u vrednosti od 800 miliona zatekli su skoro prazan magacin - tvrdi sagovornik Kurira iz „Interkomerca“.Krivično delo?On dodaje da je ovakva situacija razbesnela bankare, koji su Perčevića upozorili da će svim sredstvima nastojati da naplate svoja potraživanja.- Bankari su Perčeviću poručili da je napravio ozbiljno krivično delo, koje može skupo da košta i njega, ali i firmu. Kako će se problem rešiti ostaje da se vidi, ali ovo je prvi slučaj da je neka banka direktno zakucala na vrata da proveri da li je roba iz papira, koja je zalog za kredit, u magacinima. Perčević je bio vidno iznenađen što je Kostić ovo uradio jer je smatrao da će mu i on žmureti na dugove. Važno je da se zna da je najzad neko od bankara otkrio da je Perčević kredite dobijao na osnovu lažnih garancija, na kojima se zasniva čitava njegova poslovna imperija - ukazuje sagovornik Kurira.

Žrtva tajkuna... AIK banka
Žrtva tajkuna... AIK banka

Državi duguje 60 miliona STEČAJ KAO ZAŠTITA OD PLAĆANJA POREZA„Interkomerc“ nije dužan samo bankama već i državi. U probleme s likvidnošću upao je krajem prošle godine. Uporedo s bankarskim blokadama, račune mu je zamrzla i Poreska uprava Srbije. On se, naime, u decembru 2013. godine našao na listi najvećih poreskih neplatiša sa 16 miliona dinara duga. Kako dug u međuvremenu nije izmiren, obaveze su porasle pa on sada državi duguje preko 60 miliona dinara. Zanimljivo, ali i tu se nekadašnji potpredsednik SPS odlično snašao - praktično je među prvima „patentirao“ zaštitu od dugova kroz predstečajni postupak, odnosno „plan reorganizacije“. Na taj način su njegovi računi i imovina zaštićeni od državnih potraživanja maksimalno godinu dana, dok je od ostalih poverilaca u slučaju ulaska u stečaj zaštićen gotovo dve godine.

Tužilaštvo za organizovani kriminalSASLUŠAN ZBOG UNIVERZAL BANKEIako se očekivalo da će zbog afere s Univerzal bankom biti uhapšen, Goran Perčević se u Tužilaštvu za organizovani kriminal 24. aprila ove godine pojavio samo kao svedok u postupku koji se vodi protiv Dragana Tomića, predsednika Izvršnog odbora Univerzal banke i nekadašnjeg poslanika SNS. Tomić i još četiri njegova saradnika osumnjičeni su da su mimo procedure i adekvatnog obezbeđenja delili kredite „Interkomercu“ i Veterinarskom zavodu, i tako oštetili banku za oko 402 miliona dinara.

AIK bankaNE OTKRIVAMO ODNOSE S KLIJENTIMAIz AIK banke nisu želeli da komentarišu naša saznanja jer je „protivzakonito da se govori o odnosu klijenta i banke“, a iz firme Gorana Perčevića, i pored uredno dostavljenih pitanja, do zaključenja broja nismo dobili odgovore.Inače, Perčević i njegove firme nisu dužni samo AIK banci već su kreditno zaduženi kod čak 25 banaka. Većina ovih kredita je dobijena bez validnih garancija, odnosno kao zalog su davani već založeni kvadrati nekretnina ili roba široke potrošnje, pre svega paštete, so, lonci i šerpe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track