ONI ŠTRAJKUJU U SRBIJI: Na ulicama studenti, advokati, prosvetari, ugostitelji...
Foto: Fo

Ne odustaju od svojih zahteva

ONI ŠTRAJKUJU U SRBIJI: Na ulicama studenti, advokati, prosvetari, ugostitelji...

Društvo -
Profesori danas izlaze na ulice, neće raditi 700 škola, a ugostitelji u 12 časova zatvaraju vrata kafića. Advokati nastavljaju borbu protiv notara, a za sledeću nedelju blokadu najavili i taksisti

BEOGRAD - Posle izlaska advokata i studenata na ulice, danas će u glavnom gradu Srbije u štrajk stupiti sindikati prosvetnih radnika i ugostitelja, a u toku sledeće nedelje njima će se pridružiti i taksisti.To znači da će broj nezadovoljnih radnika u protestu dostići i broj od 90.000! Naime, juče je ispred zgrade Vlade protestovalo 4.000 advokata, koji su tražili smenu ministra Nikole Selakovića zbog, kako su rekli, „ekskluzivnosti koja je data javnim beležnicima, ali i zbog nameta, koji je uvećan od 40 do 100 odsto“.Izgubljeni slučajeviPredsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Ðorđević rekao je da notari ponegde mesečno zarade od 40.000 do 150.000 evra!- Moja kancelarija ima izgubljenih 300 slučajeva, a ko zna koliko je sudskih postupaka u obustavi - rekao je on i dodao da će spremiti novi vid protesta.

Uporni... Studenti Beogradskog univerziteta
Uporni... Studenti Beogradskog univerziteta

Ipak, javnost postavlja pitanje iz kog razloga su advokati nezadovoljni kad mnogi od njih imaju zaradu i do 350.000 dinara.Situacija je nešto drugačija kod prosvetnih radnika, od kojih će njih 50.000 danas prekinuti rad u više od 700 škola u zemlji.Kako je poručio predsednik Unije poslodavaca Srbije Dragan Matijević, zaposleni u 80 odsto prosvetnih ustanova će na neki način iskazati svoje nezadovoljstvo zbog najavljenih umanjenja zarada.- Oko 3.000 profesora će izaći na Trg Nikole Pašića, dok će ostali dočekati učenike u školama, ali nastave neće biti - rekao je on i najavio nove proteste za novembar, kad će ponovo zatražiti ostavku resornog ministra Srđana Verbića.On im se juče obratio na zajedničkom sastanku i i sam priznao da je situacija u prosveti loša, ali da nema novca za ustupke.

Zatvara se 150 lokalaProsvetarima će se u periodu od 12 do 13 časova pridružiti i oko 20.000 ugostiteljskih radnika, koji će zatvoriti 150 lokala u gradu. Pored njih, na ulicama će se u toku sledeće nedelje naći i 14.000 taksista, od kojih su se neki u ponedeljak već pridružili advokatima.- Trenutno smo u pregovorima s gradonačelnikom Beograda i ministarstvima, a ako ne postignemo dogovor, u roku od nedelju dana organizovaćemo štrajk koji Srbija još nije videla! Na ulice će izaći 14.000 srpskih taksista, koji će blokirati veće gradove u Srbiji - rekao je Aleksandar Bjelić, predsednik Saveza udruženja taksista Srbije.Vulin je poručio sindikatima da se borba za radnička prava ne ostvaruje na ulici i da se protestima ne otvara nijedno radno mesto niti privlače investitori.

Studenti poručuju SPAVAĆEMO ISPRED MINISTARSTVA„Hoćemo besplatno školovanje“, „Verbiću, ostavka“, „Lopovi, ne damo naše pare“, vikalo je juče oko 120 studenata okupljenih ispred Ministarstva prosvete, koji su protestovali zbog loših uslova studiranja. Oni su poručili da im neće biti problem da kampuju ispred Ministarstva sve dok se ne ispune njihovi zahtevi.S druge strane, ministar prosvete Srđan Verbić ističe da studentske zahteve ne može da shvati ozbiljno.- Postigli smo dogovor sa SKONUS i sa svim legitimnim predstavnicima studenata. Njih 40 koji sada protestuju su nam prošli put predali zahteve ispisane rukom na papiru, i to bez potpisa. Ne znam kako to da shvatimo ozbiljno - reko je Verbić juče posle razgovora s predstavnicima sindikata pokazujući papir sa studentskim zahtevima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track