Opet povećan nivo aflatoksina!

Izmenjen pravilnik

Opet povećan nivo aflatoksina!

Društvo -
Vlada Srbije je krajem februara 2013. povećala dozvoljenu količinu aflatoksina u mleku za deset puta - sa 0,05 na 0,5 mikrograma po kilogramu, pošto je u jesen 2012. godine utvrđeno da je zbog suše, nivo tog otrova, koji potiče od plesni, porastao u kukuruzu kojim se hrane i krave

BEOGRAD - Ministarstvo poljoprivrede odlučilo je da dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku poveća sa 0,05 na 0,25 mikrograma po kilogramu. Ministarstvo je donelo Pravilnik o izmeni Pravilnika o maksimalno dozvoljenim količinama ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje i o hrani i hrani za životinje za koju se utvrđuju maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja.

Izmenjeni pravilnik stupio je na snagu, a primenjivaće se do 31. decembra ove godine.

Pre 15 dana, odnosno od 1. jula stupio je na snagu Pravilnik kojim je bilo predviđeno da se nivo aflatoksina smanji deset puta, sa 0,5 na 0,05 mikrograma po kilogramu, što je u skladu sa standardima EU. Vraćanje nivoa aflatoksina na nivo EU najavio je još početkom godine prethodni ministar poljoprivrede Dragan Glamočić, koji je i potpisao pravilnik kojim se reguliše ta oblast.

Vlada Srbije je krajem februara 2013. povećala dozvoljenu količinu aflatoksina u mleku za deset puta - sa 0,05 na 0,5 mikrograma po kilogramu, pošto je u jesen 2012. godine utvrđeno da je zbog suše, nivo tog otrova, koji potiče od plesni, porastao u kukuruzu kojim se hrane i krave.

Povećan nivo aflatoksina je kasnije utvrđen i u mleku zbog masovne ishrane krava neispravnim kukuruzom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track