PANIKA U BANJI KOVILJAČI: Azilanti iz Afrike u strahu od ebole!
Foto: Nemanja Pančić

Kurir u poseti Centru

PANIKA U BANJI KOVILJAČI: Azilanti iz Afrike u strahu od ebole!

Društvo -
Abdul Fatah, koji je u Srbiju došao iz Somalije, najviše se plaši onih koji stižu iz Afrike; Problem je što mnogi Afrikanci u našu zemlju ulaze ilegalnim prelazima, bez ikakve kontrole

BANJA KOVILJAČA - Bojim se ebole! Svaku normalnu osobu parališe činjenica da je smrtonosni virus prisutan i da se širi - započinje sa zebnjom priču Abdul Fatah (20) iz Somalije, koji se već mesec dana nalazi u Centru za azil u Banji Koviljači.- Sama pomisao da mogu da se zarazim i umrem ako samo dođem u kontakt sa zaraženom osobom me zgražava. Ali šta ću? Jedino što mogu je da izbegavam kontakt sa krvlju drugih ljudi, naročito onih koji dolaze sa kritičnih područja - kaže Abdulah.Priča, nije mu svejedno što se sve to događa na kontinentu sa koga je došao. Posebno se plaši zbog toga što emigranti iz zapadne Afrike, u kojoj je zabeleženo više od hiljadu smrtnih slučajeva uzrokovanih virusom ebole, nelegalnim prelazima, slobodno i bez ikakve medicinske kontrole dolaze u Srbiju i prijavljuju se u centre za azil. Plaše se i ostali stanovnici prihvatilišta, koji se bojažljivo raspituju za simptome i kako se bolest prenosi.

Upravnik Centra za azil u Banji Koviljači Robert Lejsmajster ipak tvrdi da nema razloga za strah jer pretpostavlja da je period inkubacije davno prošao.- Niko ne može da doputuje ovde, a da je i dalje u periodu inkubacije. Emigranti ne mogu da se kreću tako brzo. Ne znamo kad je krenuo na put, ali čovek nema nikakve simptome, a do sada bi se već ispoljili, i to pre nego što je zakoračio na tlo Srbije - rekao je on i naglasio da se Liberijac nalazi na obaveznom sistematskom pregledu za azilante, koji podrazumeva analizu stolice, krvi i pulmološku kontrolu.Među tražiocima azila najčešći su oni iz Sirije - 50 odsto, zatim Somalije i Avganistana.

Robert LejsmajsterNISMO DOBILI PREPORUKE!Kako naglašava Robert Lejsmajster, niko iz Ministarstva zdravlja i Zavoda za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ nije ih kontaktirao kako bi im dao instrukcije i preporuke za preventivu ebole, ali očekuje da to uradi gradski zavod.- Čuo sam se sa zamenicom komesara za izbeglice u Beogradu Svetlanom Velimirović, koja je lekar po struci, kako bismo se dogovorili da odvojimo jednu sobu gde ćemo smeštati ljude koji dolaze iz rizičnih zemalja. Međutim, nema razloga za strah jer se ebola prenosi telesnim tečnostima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track