PREPUN HRAM U PAKRACU: Patrijarh Irinej ustoličio episkopa Jovana
Foto: Kurir

Svečanost u Pakracu

PREPUN HRAM U PAKRACU: Patrijarh Irinej ustoličio episkopa Jovana

Društvo -
U slavonskoj eparhiji ima mnogo svetih hramova koje moramo da obnovimo i vratimo vernike u njih. Ohrabren sam kad vidim prepun hram u Pakracu u kome je započeta obnova. Veoma sam zahvalan mojim prethodnicima, episkopima ove eparhije i preda mnom je sveta obaveza, rekao je vladika Jovan

PAKRAC - Njegova svetost patrijarh srpski Irinej ustoličio je danas u Sabornom hramu Svete Trojice u Pakracu novog episkopa slavonskog Jovana i tom prilikom apelovao da se pomogne povratak Srba u Slavoniju.

Patrijarh Irinej rekao je da je danas u Pakracu osvanuo najlepši dan u poslednjih 50 godina.

"Pred vladikom Jovanom je veliki posao. Treba obnoviti hramove, okupiti vernike i širiti pravoslavnu veru. Ovoj svetoj liturgiji nismo prisustvovali samo mi, već i duše hiljada umorenih nedužnih Srba u Jasenovcu i celoj Slavoniji", rekao je patrijarh Irinej.

Novoustoličeni vladika Jovan zahvalio je velikom broju arhijereja, predstavnicima drugih vjerskih zajednica, delegacijama Hrvatske, Srbije i Republike Srpske i vernicima što su prisustvovali Svetoj arhijerejskoj liturgiji.

"U slavonskoj eparhiji ima mnogo svetih hramova koje moramo da obnovimo i vratimo vernike u njih. Ohrabren sam kad vidim prepun hram u Pakracu u kome je započeta obnova. Veoma sam zahvalan mojim prethodnicima, episkopima ove eparhije i preda mnom je sveta obaveza", rekao je vladika Jovan.

U ime Vlade Srbije, ustoličenju je prisustvovao prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić.

"Primetno je da ovde živi malo Srba i malo vernika. Na ovom hramu se vide tragovi rata. Raduje me da su ovde predstavnici hrvatske države, razgovaraćemo da se ovaj hram obnovi i da se ljudi ovde vrate. Učinićemo maksimum napora da se situacija u ovoj eparhiji dovede u red", poručio je Dačić.

Prisustvovali su i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i direktor Sekretarijata vjera RS Dragan Davidovć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track