PODMETANJA: Orbovićev sindikalac radio protiv radnika!
Foto: Fonet

Bivši zaposleni zastava automobila optužuju

PODMETANJA: Orbovićev sindikalac radio protiv radnika!

Društvo -
Zoran Mihajlović, sekretar SSSS, u naše ime nezakonito sa upravom ugovarao da nam odlože isplatu duga, tvrdi Radiša Pavlović

BEOGRAD - Zoran Mihajlović, sekretar veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i jedan od najbližih saradnika Ljubisava Orbovića, predsednika tog sindikata, godinama je radio protiv interesa radnika fabrike „Zastava automobili Srbija“ (ZAS) zarad ličnog interesa, tvrdi za Kurir Radiša Pavlović, punomoćnik 610 bivših radnika te kragujevačke fabrike, koji od 2007. godine sudskim putem potražuju oko dva miliona evra duga.On za Kurir tvrdi da je oko 300 radnika 30. januara 2012. godine protiv Mihajlovića Osnovnom javnom tužilaštvu u Kragujevcu podnelo pojedinačne krivične prijave zbog krivičnog dela prevare, zloupotrebe službenog položaja, falsifikovanja službene prijave i povrede ravnopravnosti.Krivična dela- Prijavu smo podneli kada smo na sudu saznali da Mihajlović u naše ime sa rukovodstvom „Zastava automobila“ nezakonito potpisuje anekse ugovora o odlaganju isplate duga, koji je nastao od 1997. do 2001. godine. Mi smo bivši radnici i Mihajlović nema nikakvo pravo da u naše ime potpisuje anekse ugovora. U martu ove godine smo otkrili da fabrika „Zastava automobili“ ima zaštićen tajni račun sa oko 300 miliona dinara. To znači da su imali novac, ali da su radnike godinama namerno maltretirali i nisu hteli da nam isplate dugovanja. U svemu tome je poslovodstvu „Zastave“ pomagao Zoran Mihajlović, koji je, kao predsednik sindikata, trebalo da se bori da nam se pare isplate. Sindikati radili „za svoj džep“Znači, Mihajlović je svesno napravio niz krivičnih dela da bi prevario radnike, čija je prava trebalo da štiti - tvrdi Pavlović i dodaje da traži da se hitno isplate dugovanja radnicima, koji u proseku potražuju između 200.000 i 500.000 dinara.On ističe da su sindikati za sve godine tranzicije radili za svoje džepove.- Neki od njih su postali tajkunčići. Niko od njih nije izgubio radno mesto, dok su radnici, koje su oni zastupali, završili na ulici. Tražimo da nam se dug hitno isplati i da se Mihajlović sankcioniše po zakonu jer je aneksima ugovora sa „Zastava automobilima“ nezakonito odlagao isplatu naših para. Sramota je što je on sekretar SSSS - ističe Pavlović.Ni posle više pokušaja od Zorana Mihajlovića juče nismo uspeli da dobijemo odgovor u vezi sa Pavlovićevim optužbama jer se nije javljao na telefon. Sekretarica u SSSS nam je prvo rekla da ima drugu vezu, a kasnije da je na sastanku sa predsednikom. Iako smo ostavili kontakt telefon, do zaključenja ovog broja Kurira Mihajlović se nije javio.U kragujevačkom tužilaštvu kao ni u kompaniji „Zastava automobili“ juče nismo dobili komantar na ovu temu.

Borba za prava radnika... Radiša Pavlović
Borba za prava radnika... Radiša Pavlović

Dogovor s DinkićemVEĆINA RADNIKA PRISTALA NA SIĆURadiša Pavlović optužuje Mihajlovića da je 2008. sa tadašnjim ministrom ekonomije Mlađanom Dinkićem i gradonačelnikom Kragujevca dogovorio i potpisao sporazum o poravnanju duga sa fabrikom „Zastava automobili“ na štetu radnika.- Oko 90 odsto radnika je, po sistemu „daj šta daš“, pristalo da uzme novac, koji je iznosio 20 odsto ukupnih potraživanja. Dobili su u proseku od 300 do 500 evra Nas 610 radnika, koji smo prethodno podneli tužbu, nismo hteli to da potpišemo i do dan-danas se, zahvaljujući Mihajloviću, borimo za svoj novac - kaže Pavlović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track