Poreska uprava Srbije: Policiji poslati novi podaci o firmi Asomacum
Foto: Thinkstock

Prosleđene informacije

Poreska uprava Srbije: Policiji poslati novi podaci o firmi Asomacum

Društvo -
Uvidom u spise predmeta 2010. godine je utvrđeno da je Sektor poreske policije dostavio Upravi kriminalističke policije informaciju vezanu za tu, ali i još nekoliko firmi

BEOGRAD - Poreznici su podatke o firmama „Amagangas", „Ares", „Asomacum", "Asrapnjeft" i "Atraban", koje su osumnjičene za malverzacije, prosledili policiji još 2010. godine, a ovih dana poslali su i nove informacije o firmi "Asomacum", saopštila je danas Poreska uprava Srbije.

Uvidom u spise predmeta 2010. godine je utvrđeno da je Sektor poreske policije dostavio Upravi kriminalističke policije informaciju vezano za ove firme, inače sve društva sa ograničenom odgovornošću, navedeno je u saopštenju.

"Sve je u skladu sa tačkom 2. Uputstva o oblicima i načinu saradnje Poreske policije i Ministarstva unutrašnjih poslova na otkrivanju poreskih krivičnih dela i njihovih izvršioca", piše u saopštenju.

Prethodno je, kako se navodi, utvrđeno da se u slučaju tih firmi radi o poreskim obveznicima sa najvećim stepenim rizika, pa je zato, kako je navedeno, o tome obavešten Sektor za kontrolu Poreske uprave koji je tim firmama oduzeo PIB-ove.

"Obaveštena je i NBS, Direkcija za registre i prinudnu naplatu u Kragujevcu koja im je blokirala tekuće račune, čime im je praktično onemogućen rad", piše u saopštenju.

Kada su računi deblokirani, tvrde poreznici u saopštenju, firme su koristile falsifikovana rešenja o ukidanju rešenja o oduzimanju PIB-ova.

"Zato je sačinjena je Informacija Sektora poreske policije br. S, sa podacima o tim firmama, o osobama odgovornim za raspolaganje novcem i promenama na njihovim tekućim računima. Tu je navedeno i kako je postupila i poreska policija, unutrašnja kontrola, i odsek za registre u Poreskoj upravi, kao i šta je dostavljeno MUP-u, Upravi kriminalističke policije, radi upoznavanja i preduzimanja mera iz njihove nadležnosti", objašnjava Poreska uprava u saopštenju.

Nova informacija o proverama privrednog društva „Asomacum" doo i drugih sačinjena je 27. oktobra ove godine i sutradan je dostavljena MUP-u na upoznavanje i dalju nadležnost, navodi se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track