PORFIRIJE O KAMPU NA KUČAJSKIM PLANINAMA:To nema veze s Hristom. Policija da ispita vojnu obuku dece
Foto: Kurir Štampano

SPC upozorava na da su ziloti poznati po sloganima „Pravoslavlje ili smrt“ i „Udri za Hrista“

PORFIRIJE O KAMPU NA KUČAJSKIM PLANINAMA:To nema veze s Hristom. Policija da ispita vojnu obuku dece

Društvo -
Skandalozan je način na koji militarizuju najmlađe, kako ih zloupotrebljavaju i dovode u zabludu. To nema veze s pravoslavljem, Hristom i jevanđeljem, rekao vladika

BEOGRAD - Decu učesnike Svetolazarevog pravoslavnog kampa koji je sredinom jula na Kučajskim planinama priredio zilotski red samozvane Srpske istinske pravoslavne crkve, na kome su učili da pucaju, pevaju himnu „Bože pravde“ i učestvuju u vojnim akcijama, sada pokušavaju da zaštite SPC, ali i Antifašistička akcija Novi Sad!Oni su pozvali nadležne organe, pre svih policiju, da reaguju povodom fanatičnog pristupa kojim Istinska pravoslavna crkva, otcepljena frakcija SPC, decu uči „pravoslavnom nacionalizmu“.- Deset dana u pećinama i šatorima, ostavljena na milost i nemilost psihopatama, igraju se raznih srednjovekovnih rituala i simulacije ratovanja s „kalašnjikovima“, noževima i sekirama. Celu stvar krasi fašistička ikonografija s keltskim krstovima, simbolima ljotićevskih jedinica, zastavama južnjačke konfederacije i imperijalnim ruskim amblemima - navode iz AFA i naglašavaju da je sve još strašnije kad se zna da su ziloti poznati po sloganima „Pravoslavlje ili smrt“ i „Udri za Hrista“.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije naglasio je da ovim kampom treba da se pozabavi država.- Skandalozan je način na koji militarizuju najmlađe, kako ih zloupotrebljavaju i dovode u zabludu. To nema veze s pravoslavljem, Hristom i jevanđeljem, pa pozivamo organe reda da ispitaju uslove u kojima deluje ova samozvana grupa koja se lažno predstavlja - rekao je vladika Porfirije.

http://www.youtube.com/watch?v=CWD4OTa4Khc
http://www.youtube.com/watch?v=mBhTyYCBLjM

Vladika AkakijeNISMO URADILI NIŠTA MIMO USTAVAVladika Istinske pravoslavne crkve Akakije, koga je patrijarh Irinej proterao iz SPC, kaže da nisu našli za shodno da prijavljuju kamp koji se organizuje u vrletima Kučajskih planina.- Ako ubuduće bude potrebno, nabavićemo dozvole. Smatram da nismo prekršili nikakav zakon, nismo uradili ništa mimo Ustava. Najbitnije je da imamo obučeni stručni štab koji radi s decom - zaključio je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track