SKUPŠTINA SRBIJE TASOVAC: Set medijskih zakona za modernije društvo
Foto: Beta

Sednica u toku

SKUPŠTINA SRBIJE TASOVAC: Set medijskih zakona za modernije društvo

Društvo -
Parlamentarci će po hitnoj proceduri razmotiri Predlog zakona o javnom informisanju, Predlog zakona o elektronskim medijima i Predlog zakona o javnim medijskim servisima

BEOGRAD - Skupština Srbije počela je danas sednicu na kojoj će poslanici razmatrati predloge tri medijska zakona - o javnom informisanju i medijima, elektronskim medijima i javnim medijskim servisima.

Ti zakoni predviđaju povlačenje države iz vlasništva u medijima do 1. jula 2015. godine, uvođenje projektnog finansiranja, ukidanje televizijske pretplate i od 2016. uvođenje takse koja neće prelaziti iznos od 500 dinara.

Opozicija zamera Vladi Srbije zbog toga što je predloge zakona uputila u Skupštinu po hitnoj proceduri, a Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) uputili su amandmane na predložene zakone svim poslaničkim grupama. Sednici prisustvuje ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac i državni sekretari u njegovom ministarstvu.

"Set medijskih zakona predstavlja reformske zakone koji će imati izuzetan značaj za modernizaciju i razvoj društva", ocenio je ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.

"Reforma zakona ne samo da nas približava najboljim evropskim zakonima već stvara i pravni okvir da novinari imaju bolje uslove rada, a građani kvalitetnije informisanje", rekao je Tasovac u Skupštini Srbije.

Ministar je kazao i da se ovim setom zakona garantuje "slobodan protok ideja, bez mešanja države", uz transparentnost vlasništva i sistema finansiranja.

"Privatizacija treba da bude odložena do 1. jula 2015. godine, a obaveza medija je kada se privatizuje da pet godina zadrži istu delatnost. Ukoliko do privatizacije ne dođe, ponudiće se akcije zaposlenima, a ukoliko oni to odbiju, medij se briše iz registra i prestaje da postoji", naveo je ministar obrazlažući poslanicima predlog Zakona o javnom informisanju i medijima.

Tasovac je rekao da on predstavlja krovni zakon, jer ima za cilj da stvori uslove za slobodan razvoj nezavisnih, profesionalnih medija i medijskog sistema koji treba da omogući i najšire zadovoljavanje potreba građana Srbije, bez diskriminacije. Istakao je da se njim garantuje poštovanje autorskih i srodnih prava, zabranjuje govor mržnje, štite prava osoba sa invaliditetom i maloletnici.

Govoreći o predlogu Zakona o javnim medijskim servisima, on je rekao da zakon predviđa postojanje dva javna servisa - Radio-televiziju Srbije (RTS) i Radio-televiziju Vojvodine (RTV), koji će imati po dva televizijska kanala i tri radijska.

"Javni servisi se osnivaju radi ostvarivanja javnog interesa, komercijalna delatnost ne sme ugroziti osnovu delatnost", rekao je Tasovac i dodao da javni servisi moraju da informišu istinito, nepristrasno, potpuno i blagovremeno, uz poštovanje osnovnih ljudskih prava i sloboda.

Ministar je istakao da važenjem ovog zakona prestaje da važi pretplata i uvodi se obavezujuća taksa koju će građani plaćati od 2016. godine.

"Javni medijski servisi vodiće evidenciju plaćanja taksi, a ona će se plaćati na dva odvojena računa - RTS i RTV, s tim što će 30 odsto sredstava sa računa RTV-a ići RTS-u", kazao je Tasovac. Do početka plaćanja takse, javni servisi će se finansirati iz budžeta. Javnim servisima će kao i do sada upravljati tri tela: Upravni odbor, generalni direktor i Programski savet.

Govoreći o predlogu Zakona o elektronskim medijima, Tasovac je kazao da se on menja zbog tehnološkog razvoja društva i dodao da predviđa formiranje novog Regulatornog tela umesto Republičke radiodifuzne agencije (RRA). Prema njegovim rečima, novo regulatorno telo će propisivati pravila, kontrolisati rad i izricati kazne pružiocima medijskih usluga, a o svom radu podnosiće godišnje izveštaje Skupštini Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track