POSLANICI O POPLAVAMA: Kako je branjen Šabac?
Foto: Beta

Skupština Srbije

POSLANICI O POPLAVAMA: Kako je branjen Šabac?

Društvo -
Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović rekla je da se predsednik opštine nije najbolje snašao u novonastaloj situaciji i da je Šabac odbranjen zahvaljujući brzoj reakciji Vlade

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije raspravljaju o predloženom zakonu o otklanjanju posledica poplava u Srbiji i vladinom Izveštaju o poplavama.

Zakonom o otklanjanju posledica poplava u Srbiji, odnosno Leks specijalisom, uređuje se otklanjanje posledica poplava, odnosno aktiviranja klizišta na području pogođenom majskim poplavama.Zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku", a prestaje da važi po isteku jedne godine.

13.14 - Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je da je preko 20 mašina i buldožera Vojske Srbije već mesec i po dana angažovano na raščisćavanju puteva u Krupnju.

12.45 - Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Borko Stefanović izjavio je da se Zakonom o otklanjanju posledica poplava u Srbiji samo otežava distribucija pomoći i da će Kancelarija za pomoć i obnovu samo usporiti obnovu ugroženih područja.

12.30 - Lider Zajedno za Srbiju i poslanik Dušan Petrović izjavio je da su tokom odbrane Šapca od poplave predsednik opštine i premijer dobijali pogrešne informacije i suprotne predloge, a potpredsednica vlade Zorana Mihajlović odbacila je ove tvrdnje, rekavši da se predsednik opštine nije najbolje snašao u novonastaloj situaciji i da je Šabac odbranjen zahvaljujući brzoj reakciji Vlade

Dušan Petrović izjavio da su tokom odbrane Šapca od poplave predsednik opštine i premijer dobijali pogrešne informacije, a Mihajlović odbacila ove tvrdnje.

Potpredsednica vlade je rekla da se predsednik opštine nije najbolje snašao u novonastaloj situaciji i da je Šabac odbranjen zahvaljujući brzoj reakciji Vlade.

U raspravi u Skupštini Srbije o Izveštaju Vlade o poplavama i Zakonu o obnovi, lider Zajedno za Srbiju je naveo da su "različite predloge dobijali gradonačelnik Šapca i predsednik Vlade". "To treba utvrditi u dokumentima ko je i kakve predloge davao, i za budućnost je bitno da imamo čistu situaciju", rekao je poslanik NDS-Z ZS.

"Bio sam tamo sat vremena pre nego što su krenuli da dolaze generali policije i Vojske. Moje uverenje je da je ta stvar mogla da se drži pod kontrolom od početka", rekao je Petrović. Mihajlovićeva je reagovala konstatacijom da poplave u Šapcu nije bilo jer je Vlada sa svojim štabom reagovala na vreme, a da o ponašanju gradonačelnika najbolje mogu da svedoče građani.

"Ja sam apsolutno sigurna da on nije imao predstavu šta tačno treba da radi. Ne možete da kažete da je neko gradonačelniku Šapca davao pogrešne informacije, pogotovo u trenutnku kada smo se mi 24 časa maksimalno borili sa građanima Šapca", istakla je Mihajlović.

Ona je rekla i da je u Smederevskoj Palanci, gde je utvrđena šteta od 900 miliona dinara, poplavljeno pet kuća, jer pitanje jednog vodotoka nije rešen, a kako je navela, za to je odgovoran upravo Dušan Petrović kao nekadašnji ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Petrović je replicirao da postoje različiti kompetentni faktori koji treba to da odrede i da on kao ministar nije odlučivao o tome. "Time se bavi Direkcija za vode", rekao je Petrović. Šef poslaničke grupe DS Borko Stefanović upitao je kako neko može biti postavljen za šefa Štaba u Šapcu na osnovu usmene odluke premijera. Prema njegovim rečima, volonteri iz Beograda koji su otišli u Šabac tamo nisu bili dobro organizovani i nisu znali šta i gde treba da rade.

Bogosavljević: Nikad manje nije ulagano u odbranu od poplava

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je da su sredstva za izgradnju i održavanje objekata za odbranu od poplava, od 2006. do 2013, bila na istorijskom minimumu, jer se za tu namenu izdvajalo od 100.000 do 800.000 evra, a procena stručnjaka je da je u tom periodu bilo potrebno izdvojiti 30 miliona evra.Bogosavljević Bošković je napomenula da ti podaci pokazuju u kakvom se stanju našla Vlada prilikom poplava i da je morala da reaguje, uz minimalna sredstva, primenjujući Zakon o vodama koji ima mnogobrojne nedostatke.Ona je istakla da je nedostatak u tome što su vodotokovi drugog reda bili povereni lokalnim samoupravama koje ni finansijski ni kadrovski to nisu mogle da podnesu.Ministarka je rekla da je poplavljeno oko 90.000 poljoprivrednih površina, ali da je nakon povlačenja vode konstatovano da se negde može nastaviti vegetacija, tako da su te povrsine spašene."Zadovoljni smo što se na 16.000 hektara proizvodnja može obnoviti. Za te površine smo obezbedili seme hibrida kukuruza i seme soje. Od sutra kreće distribucija goriva za ove proizvođače, a u narednom periodu, i to vrlo brzo, distribucija sredstava za nabavku đubriva", izjavila je ministarka.

Šta donosi Leks specijalis

Zakonom o otklanjanju posledica poplava u Srbiji, odnosno Leks specijalisom, uređuje se otklanjanje posledica poplava, odnosno aktiviranja klizišta na području pogođenom majskim poplavama.Zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku", a prestaje da važi po isteku jedne godine.Zakonom je precizirano da područje pogođeno poplavama obuhvata poplavljene i klizištima ugrožene delove teritorije Srbije: grad Beograd i gradske opštine Obrenovac, Lazarevac, Mladenovac, Grocka i Rakovica.Zakonom su obuhvaćeni gradovi Sremska Mitrovica, Šabac, Loznica, Valjevo, Čačak, Užice, Jagodina, Kruševac, Kraljevo, Kragujevac, Požarevac i Zaječar.Zakonska rešenja se odnose i na opštine Bajina Bašta, Kosjerić, Požega, Ub, Osečina, Ljig, Lajkovac, Mionica, Bogatić, Vladimirci, Koceljeva, Mali Zvornik, Krupanj, Ljubovija, Gornji Milanovac, Lučani, Ražanj, Aleksinac, Doljevac, Petrovac na Mlavi, Smederevska Palanka, Velika Plana, Paraćin, Ćuprija, Svilajnac, Despotovac, Rekovac, Varvarin, Trstenik, Šid, Knić i Rača.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track