POTRESNO SVEDOČANSTVO: SVEMOĆNI - pesma srpske izbegličke kolone
Foto: Beta

Preživeli pakao "Oluje"

POTRESNO SVEDOČANSTVO: SVEMOĆNI - pesma srpske izbegličke kolone

Društvo -
Grupa VIS je u pesmu pretočila ličnu ispovest mladića koji je preživeo strahote srpske izbegličke kolone tokom OLUJE, ali i male Željke i bebe Nikole, nevine dece koja su doživela pogrom nad Srbima

Na današnji dan, 19. godišnju od početka hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" u području Republike Srpske Krajine, kad je poginulo i nestalo 1.853 Srba a proterano najmanje 220.000 (prema podacima dokumentacionog centra "Veritas"), portal Kurir objavljuje pesmu koja predstavlja lično svedočanstvo iz te tragedije.

Reč je o pesmi "Svemoćni" grupe VIS (Vokalno Izbeglički Sastav), zapravo lična ispovest Ninka Kresojevića, Srbina iz Krajine, u kojoj je opisana i sva patnja srpskog naroda koji se danima zlopatio u izbegličkoj koloni.

Pesma je nastala neposredno posle "Oluje" i potpuno je autobigrafska. U njoj se spominje devojčica Željka, Ninkova bratanica koja je imala samo pet godina i tako mala proživela tešku dramu, zatim mali Nikola, beba koja nije napunila ni prvu godinu života kad se našao u pogromu srpskog naroda. Sve troje su preživeli i kolonu i "Oluju".

Podsećamo, u hrvatskoj vojnoj akciji "Oluja", započetoj 4. avgusta 1995. masovnom vazdušnom i kopnenom vojnom akcijom oružanih snaga Hrvatske, uz podršku NATO, kao i jedinica Hrvatskog vije}ć obrane (HVO) i Armije BiH (ABiH), etnički je očišćen prostor Republike Srpske Krajine, odnosno severne Dalmacije, Like, Korduna i Banije od Srba.

Do napada je došlo uprkos činjenicama da se ta oblast nalazila pod zaštitom UN-a (pod nazivom sektori "Jug" i "Sever"), kao i da su predstavnici RSK u Ženevi i Beogradu prihvatili predlog međunarodne zajednice o mirnom razrešenju krize.

http://www.youtube.com/watch?v=C-_znji36Nw

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track