PREDLOG PRIVREDNE KOMORE: Robne rezerve da otkupe 100.000 tona pšenice po 20 din za kilogram
Foto: Think

Žetva

PREDLOG PRIVREDNE KOMORE: Robne rezerve da otkupe 100.000 tona pšenice po 20 din za kilogram

Društvo -
U Udruženju za poljoprivredu PKS smatraju i da treba obezbediti specijalnu premiju od tri dinara po kilogramu za pšenicu roda 2014. za kvalitetno zrno koje ima najmanje 13 odsto proteina

BEOGRAD - Privredna komora Srbija (PKS) predložila je danas vladi da obezbedi finansijska sredstva i obaveže Republičku direkciju za robne rezerve da otkupi najmanje 100.000 tona pšenice ovogodišnjeg roda po ceni ne manjoj od 20 dinara po kilogramu, bez poreza na dodatu vrednost (PDV).

U Udruženju za poljoprivredu PKS smatraju i da treba obezbediti specijalnu premiju od tri dinara po kilogramu (din/kg) za pšenicu roda 2014. za kvalitetno zrno koje ima najmanje 13 odsto proteina, hektolitarske mase 80 kilograma po hektolitru.

Jedna od procena ukazuje da u žetvi pšenice roda 2014. razvrstane količine najkvalitetnije pšenice neće preći simboličnu količinu od 100.000 tona, pa je, kako je zaključeno, za te namene potrebno ukupno 30 miliona dinara.Stručnjaci predlažu i da se žitarskim i izvoznim kućama, prerađivačkoj industriji i robnim rezervama obezbede povoljni kratkoročni krediti za kupovinu i izvoz voća i povrća i kasnih useva.

Na taj način će se, ističu, "isprovocirati" i uspostaviti domaće tržište ovih proizvoda a, efikasnijom isplatom, proizvođači će moći da razmišljaju o povećanju nove proizvodnje.

Svim poslovnim bankama, koje će kreditirati kupovinu kasnih useva, voća i povrća, treba dodatno smanjiti obaveznu rezervu kod Narodne banke Srbije (NBS), smatraju u PKS.Takođe, nadležni državni organi bi trebalo da značajno povećaju broj silosa sa licencom za javna skladišta, posebno u centralnoj Srbiji gde postojeći broj i teritorijalna raspoređenost, ne odgovaraju stvarnim potrebama proizvođača.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track