PREDSEDNIČE REAGUJ: Tomina škola najgora u Srbiji!

KRŠ: Propada obrazovna institucija u Kragujevcu

PREDSEDNIČE REAGUJ: Tomina škola najgora u Srbiji!

Društvo -
TOTALNO RASULO: U Prvoj tehničkoj školi, koju je pohađao i predsednik Srbije, nema dovoljno stolica, zidovi su obijeni, a toalet je bez vode
1 / 3

KRAGUJEVAC - Prva tehnička škola u Kragujevcu, koju je u mladosti pohađao i Tomislav Nikolić, predsednik Srbije, danas je u katastrofalnom stanju!

Zidovi u školi su rezbijeni i išarani
Zidovi u školi su rezbijeni i išarani

Grupa zabrinutih roditelja i nastavnika ove obrazovne institucije, osnovane pre 73 godine, obratila se Kuriru, ukazujući na to da je škola u užasnom stanju, čemu je, prema njihovoj tvrdnji, kumovala direktorka Biljana Šipovac.- U učionicama nema dovoljno stolica, obijeni su zidovi, podovi su uništeni, umivaonici su bez lavaboa, u toaletima nema kazančića ni vode! Katastrofalno stanje je rezultat lošeg rada direktorke koja je pre četiri godine postavljena ne po stručnim kvalitetima, već isključivo po stranačkim. Da li treba da dozvolimo da ova škola propadne potpuno, odnosno da li nas je stid što u ovakvim uslovima uči oko 1.600 đaka, i to u vreme kad se svi u Srbiji zaklinju da hoće da usvajaju evropske standarde - navodi se u pismu koje su na uputili zabrinuti Kragujevčani.

U toaletu nema vodokotlića, a ni vode za pranje ruku
U toaletu nema vodokotlića, a ni vode za pranje ruku

Prozvana direktorka ne negira da problemi postoje, ali ističe da su joj ruke vezane.- Materijalno-tehničko održavanje škole finansira lokalna samouprava. Dakle, zavisimo od Grada Kragujevca, a davanja su veoma mala. Moje je da uočim problem, predložim rešenje, a onda čekamo novac od Grada. Mi smo skupa škola za održavanje zbog specifičnih stručnih obrazovnih profila, poput hemijskog odseka ili elektroodseka, pa treba nabavljati i repromaterijal i održavati školu u ispravnom stanju. Snalazimo se i preko donatora, a lani nam je odobren međunarodni projekat od 110.000 evra za obnovu stolarije u školi. Svetska banka kao finansijer projekat još nije realizovala - pravda se Biljana Šipovac.

Kabinet predsednikaPOPRAVITI SVE ŠTO JE GODINAMA ZANEMARIVANONažalost, mnoge škole u Srbiji su u lošem stanju i pred ovom Vladom je mnogo posla da popravi sve ono što je godinama zanemarivano, počevši od sistema obrazovanja do tehničke opremljenosti obrazovnih institucija. Apsolutno je nebitno ko je koju školu pohađao jer nije neka škola vrednija od druge samo zato što ju je neko poznat pohađao. Država će morati da uloži mnogo napora, ali sam ubeđen u to da će krajnji rezultat biti takav da ćemo moći da se ponosimo pred svetom znanjem koja imaju naša deca - rekao je Vuk Fatić, koordinator za saradnju s medijima predsednika republike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track