Preminuo  bivši šef MUP Radmilo Bogdanović
Foto: Marina Lopičić

In memoriam

Preminuo bivši šef MUP Radmilo Bogdanović

Društvo -
Sahrana će biti obavljena u utorak u 12.30 na groblju u Jagodini.

Bivši ministar unutrašnjih poslova i visoki funkcioner SPS Radmilo Bogdanović (80) preminuo je u subotu u Beogradu na VMA.

Sahrana će biti obavljena u utorak u 12.30 na groblju u Jagodini. Prema rečima njegovih rođaka, on je prošlog ponedeljka primljen na kliniku sa temeperaturom i lošijom krveom slikom, ali se mu se stanje iskomplikovalo i posle kraće bolesti je preminuo.

Bogdanović je nedavno proslavio 80. rođendan, a ostaće upamćen kao ministar unutrašnjih poslova koji je smenjen posle masovnih demonstarcija 9. marta 1991. godine, kao i predsednik Odbora za bezbednost Skupštine SRJ.

Radmilo Bogdanović rođen je 7. oktobra 1934. godine u Končarevu kod Jagodine. Završio je Filozofski fakultet. Bio je član Saveza komunista (SK) Jugoslavije od 1952. godine. U periodu od 1952. do 1961. radio je kao učitelj u Vramovcu i nastavnik u Bagrdanu blizu Jagodine, a nakon toga do 1966. bio je predsednik OK ŠO Jagodina i organizacioni sekretar OK SK Jagodina.

Na mesto načelnika Sekretarijata unutrašnjih poslova Jagodina došao je 1966. i ostao dva mandata do izbora za predsednika Skupštine opštine Jagodina 1974. godine. Ovu dužnost obavljao je do 1981. godine. Načelnik uprave u Republičkog sekretarijata unutrašnjih poslova Srbije bio je od 1981. do 1983. godine, a potom tri godine zamenik Republičkog sekretara za narodnu odbranu Srbije.

Od maja 1986. bio je član Izvršnog veća Skupštine Srbije u četvorogodišnjem mandatu i republički sekretar za unutrašnje poslove. Februara 1991. godine izabran je za sekretara za unutrašnje poslove Republike Srbije. Na toj dužnosti ostao do l. juna te godine, kada je pod pritiskom javnosti podneo ostavku. Nakon toga bio je predsednik Odbora za veze sa Srbima van Srbije, a od 3. februara 1993. godine potpredsednik Veća republika Skupštine Savezne Republike Jugoslavije i predsednik Odbora za bezbednost u Skupštini SRJ. Bio je na spisku ličnosti iz okruzenja predsednika SRJ Slobodana Miloševića kojima je zabranjen ulazak u zemlje Evropske unije. Odlikovan je ordenom rada sa srebrnim vencem i ordenom zasluga za narod sa srebrnim znacima. Živeo je u Beogradu kao penzioner. Umro je 25. oktobra 2014. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track