Preti nestašica sočiva za operacije katarakti
Foto: Thinkstock

Kasne javne nabavke

Preti nestašica sočiva za operacije katarakti

Društvo -
Reč o tome da kasne javne nabavke, i to kasne gotovo skandalozan broj meseci, rekao je Milenko Stojković i dodao da se operacije zasad ipak rade u većini centara

BEOGRAD - Zdravstvenim centrima u Srbiji preti opasnost da već za dva-tri meseca ostanu bez sočiva za operaciju katarakte, ako se državni tender za njihovu nabavku ne realizuje vrlo brzo, izjavio je danas direktor Očne klinike Kliničkog centra Srbije i koordinator Ministarstva zdravlja za oblast oftalmologije prof. dr Milenko Stojković.

"Reč o tome da kasne javne nabavke, i to kasne gotovo skandalozan broj meseci", rekao je on za RTS i dodao da se operacije zasad ipak rade u većini centara.

Dr Stojković je upozorio da je, "nažalost, u pitanju i zakonodavni problem, jer u našem zakonodavstvu postoji veliki prostor da se ponuđači žale i toliko ponavljanja procedura da postoji mogućnost da to traje u beskonačnost".

On je naveo da, zbog toga, Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO), koji je jedini ovlašćen za sprovođenje javnih nabavki, pojedine tendere za nabavku ne može da realizuju i po pola godine.

Ističući da je rad zasad "kontinuiran u celoj zemlji, sa malim izuzecima", dr Stojković je objasnio da se stručnjaci snalaze tako što su za delove partija koji su prošli u javnim nabavkama uspeli da organizuju "da se na mala vrata, iz tih partija, nabavlja dovoljna količina sočiva".

Zbog problema sa tenderom, u Zdravstvenom centru Studenica u Kraljevu na listi čekanja je 387 pacijenata iz Kraljeva i okolnih mesta, od toga je, prema poslednjim podacima, bar 200 pacijenata kod kojih transplantacija sočiva mora što pre da se obavi.

Podsećajući da je 29.000 građana čekalo na operaciju katarakte kad je Ministarstvo zdravlja u junu objavilo jedinstvenu listu čekanja, dr Stojković je dodao da je "situacija sad nešto povoljnija, lista je za možda 1.000 ljudi smanjena u odnosu na podatke od pre nekoliko meseci"."Čak i to je uspeh", ocenio je on i objasnio da je katarakta bolest starih ljudi, a to znači da je sve više prijavljenih za ove operacije jer broj starih raste u Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track