PREŽIVEO ZAPIS: Ovaj hrast je jači od države!
Foto: Dragana Udovičić

Drvo koje je stopiralo izgradnju auto-puta

PREŽIVEO ZAPIS: Ovaj hrast je jači od države!

Društvo -
Radnici na Koridoru 11 veruju da će se drvo staro 600 godina osušiti, a meštani koji su ga branili telima plaše se da će ga neko odseći

SAVINAC - Zapis, hrast 600 godina star, koji su prošle godine u ovo vreme meštani sela Savinac kod Gornjeg Milanovca telima branili od seče, još ponosito stoji na trasi budućeg auto-puta Beograd-Preljina.Na 200 metara od hrasta sa zapisom nema mašina, kamiona, građevinskog materijala, ni radnika, što žitelje ne umiruje, već im produbljuje sumnju da će hrast ipak nestati. Gordana Mladenović (65) iz Toronta, koja svake godine dolazi u rodno mesto na odmor, kaže da je dobro što je neko ponovo došao da se raspita o zapisu za koje je vezuju najlepše uspomene iz detinjstva.Protiv premeštanja- Pravo da vam kažem, strepim za njegovu sudbinu! To je drvo pod kojim sam se igrala u dedinom dvorištu. Bojim se da se preko noći samo ne pojavi neko ko će imati snage i hrabrosti da ga odseče. Azerbejdžanci koji su prošle godine izvodili radove to nisu nisu smeli da urade, kao ni bilo ko od meštana i putara iz Srbije.

Zasad ga obilaze... Mašine u blizini hrasta
Zasad ga obilaze... Mašine u blizini hrasta

Ali kad je nekima palo na pamet da premeštaju drvo, što im ne bi sinulo i da ga poseku - rekla je ona uz uzdah i naglasila da je bila prva koja je inicirala akciju protiv rušenja i premeštanja drveta, što je dovelo do toga da nekadašnji ministar građevine Velja Ilić u Skupštini prošle godine izjavi da će Koridor 11 zaobići drvo i da će se iznad njega podići pasarela.- Ipak, ako reše da iseku zapis, ubeđena sam da će doći do mnogo saobraćajnih nesreća - naglasila je ona.Radnici ga ne dirajuS druge strane, zaposleni iz nekoliko firmi koje su zadužene za različite radove na pripremi auto-puta misle da će se drvo samo srušiti.- Mi ga nećemo dirati - rekli su.Iz „Koridora Srbije“ nisu konkretno odgovorili na pitanje šta će se dogoditi sa hrastom, već da se on nalazi na zemljištu obuhvaćenom eksproprijacijom i da je vlasniku isplaćena i eksproprisana zemlja i sve što se na njoj nalazilo:- Za hrast je plaćeno 339.992,59 dinara, a za sve ukupno 1.652.775,59 dinara.

Meštanka Dobrinka MatkovićŠLOGIRALA SE ŽENA KOJA JE ZAPALILA GRANUŽiteljka Savinaca Dobrinka Matković (80) naglašava da drvo sa zapisom nikako ne sme da se seče i da se njegove grane ili kora pale. Kako naglašava, razne bolesti će sustići one koje se o ovo vekovima staro pravilo ogreše.- Jedna žena iz sela je pre 30 godina upalila granu zapisa i nedugo posle toga se šlogirala. Mučenica je tako živela dugo, dok je muž čuvao. Dugo je i umirala. U mukama - objašnjava Dobrinka.

ČINJENICEHteli da ga premeste- U julu prošle godine građevinari su zahtevali da se iseče hrast kako bi prošao auto-put na Koridoru 11, ali niko to nije hteo da uradi zbog sujeverja- Više od 300 građana protestovalo je zbog toga u selu Savinac- Protestu su se pridružili Zeleni Srbije i NVO Aktivist iz Gornjeg Milanovca- Posle višednevnih bojkota, tadašnji ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić,obećao je da će spasti hrast- Prvobitna ideja bila je da se prastaro stablo premesti, ali je kasnije odlučeno da će izgradnja auto-puta promeniti trasu i tako zaobići drvo- Tad se govorilo da će promena trase auto-puta Beograd-Preljina koštati oko 25 miliona evra

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track