PROSVETARI PODELJENI: 1. septembra štrajk u 600 škola
Foto: Beta

Unija sindikata prosvetnih radnika

PROSVETARI PODELJENI: 1. septembra štrajk u 600 škola

Društvo -
Na protestu u Beogradu, na Trgu Nikole Pašića u podne će se okupiti između 1.500 i 2.000 članova sindikata, a jednodnevni štrajk će biti organizovan u svim školama čini su zaposleni članovi Unije

BEOGRAD - Unija sindikata prosvetnih radnika najavila je da će 1. septembra i bez razgovora sa Vladom stupiti u štrajk u kojem će učestvovati oko 600 škola.

Predsednik Unije Dragan Matijević rekao je da očekuje da će u ponedeljak širom Srbije štrajkovati svih 30.000 članova.“Na protestu u Beogradu, na Trgu Nikole Pašića u podne će se okupiti između 1.500 i 2.000 članova sindikata, a jednodnevni štrajk će biti organizovan u svim školama čini su zaposleni članovi Unije”, najavio je Matijević.

Unija je pozvala sindikate zdravstva i socijalne zaštite da se pridruže u protestu, jer je jedan od glavnih zahteva Unije da se rebalansom budžeta ne smanjuju plate zaposleniima u prosveti i zdravstvu. "Naš prvi zahtev je da se u prosveti i zdravstvu ne smanjuju plate za 10 odsto jer su ispod proseka, drugi je da se adekvatno reši problem tehnološkog viška, i treći da se do kraja godine za sve javne službe donese zakon o platnim razredima", naveo je Matijević.

Štrajk je način da se izvrši pritisak na nadležne koji su od maja nemi na naše zahteve, rekao je Matijević i dodao da će u Uniji, povodom protesta, u petak biti održana konferencija za novinare. Predsednik unije Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović rekao je da kod članstva "ne vidi raspoloženje za protest".

"Mislim da nećemo protestovati, u sredu imamo sednicu republičkog odbora. Ne vidim raspoloženje za tako nešto. U junu smo o tome razgovarali. Ne vidim značaj da se štrajk održi baš 1. septembra. Pre svega treba razgovarati sa ministrima prosvete i finansija", istakao je Pavlović.

Ako se ništa ne postigne onda treba preći na proteste, smatra Pavlović i dodaje da je 1. septembar samo medijski interesantan, te rekao da taj Sindikat ima 35.000 članova i da su oni zaposleni u školama, na fakultetima i predškolskim ustanovama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track