ZAVRŠEN PROTEST ISPRED DOMA SINDIKATA: Život prođe, penzija ne dođe!
Foto: Nemanja Pančić

Skup na Trgu Nikole Pašića

ZAVRŠEN PROTEST ISPRED DOMA SINDIKATA: Život prođe, penzija ne dođe!

Društvo -
Napred, nazad, nemam gde, radna knjižica, prazna je, pevali sindikalci koji su predsedniku Nikoliću predali zahtev da ne potpiše izmene Zakona o radu
1 / 10 Foto: Tanjug

BEOGRAD -Predstavnici sindikata danas us protestovali u centru Beograda zbog usvajanja novog Zakona o radu. Oni su se okupili na Trgu Nikole Pašića nakon čega su u mirnoj protestnoj šetnji ulicom Srpskih vladara došli do Predsedništva Srbije gde su predsedniku Srbije predali svoje zahteve.

Zahtevom dva reprezentativna sindikata poslanicima u srpskom parlamentu da vrate vladine predloge izmena zakona o radu i PIO iz skupštinske procedure, završen je jednoiposatni protest predstavnika Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost. Lideri dva sindikata LJubisav Orbović i Branislav Čanak najavili su nove vidove sindikalne borbe za neusvajanje ova dva prva reformska zakona u Srbiji, a novi protesti su najavljeni za ponedeljak, 21. jul.

Foto: Aleksandar Jovanović
Foto: Aleksandar Jovanović

Članovi sindikata nosili su transparente "Život prođe, penzija ne dođe", "Napred, nazad, nemam gde, radna knjižica, prazna je" i pevaju pesmu Partibrejkersa "Hipnotisana gomila". Učesnici protesta potom su krenuli ka Skupštini Srbije ulicom Kneza Miloša, pa su kod "Londona" skrenuli levo i iz Takovske ušli u Kosovsku ulicu. Iz te ulice Vlajkovićevom će se vratiti na Trg Nikole Pašića. Sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihailović da očekuje da će na današnjem protestu SSSS i Ujedinjenog granskog sindikata Nezavisnost ispred parlamenta učestovati 10.000 do 15.000 ljudi.

Sindikati koji predstavljaju preduzeća u restrukturiranju su sa ministrom privrede Dušanom Vujovićem u sredu postigli dogovor da zaposlenima u tim preduzećima budu overene zdravstvene knjižice i da im bude isplaćen minimalac, nakon čega su odustali od protesta.

Foto: Nemanja Pančić
Foto: Nemanja Pančić

Mihailović je rekao da to ne znači da su odustali od protesta zbog Zakona o radu. Nismo ništa otkazali i u punom sastavu ćemo biti ispred Skupštine. Imamo nekih najava da će, možda, policija zaustavljati autobuse iz unutrašnjosti, ali se nadamo da će svi koji su krenuli stići u Beograd, izjavio je Mihailović. On je rekao da će učesnici protesta iskazati nezadovoljstvo načinom donošenja zakona "koji se tiču svih nas".

Orbović se osvrnuo i na izmene Zakon o PIO rekavši da on služi da se radnici tretiraju kao robovi i da rade čitav život."Onaj ko radi za mašinom u rudniku i u zdravstvu zna šta znači raditi do 65. godine", rekao je Orbović i poručio da je lako zakonodavacima na svojim funkcijama da budu do 65. godine. Sindikati su na današnjem protestu zatražili i ostavku ministra Vulina.Predsednik samostalnog sindikata građevinarstva Duško Vuković rekao je da odbijaju primedbe kako sindikati hoće da ruše državu, jer su, istakao je, sindikati i radnici godinama gradili državu.

(Fonet/Blic)

http://www.youtube.com/watch?v=6i5KTCHG8iw

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track