Rasformiran Pušićev tim koji se bavio rasvetljavanjem 24 sporne privatizacije!
Foto: Dado Đilas

Rasformiran Pušićev tim koji se bavio rasvetljavanjem 24 sporne privatizacije!

Društvo -
Predmete koje su istraživali ovi inspektori, počev od sada aktuelnog poslovanja „Srbijagasa“, dobile su druge službe u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije

BEOGRAD - Radna grupa MUP Srbije, koja se bavila rasvetljavanjem 24 sporne privatizacije i još nekih slučajeva, a koju je vodio Bogdan Pušić - rasformirana je! Kako se saznaje, predmete koje su istraživali ovi inspektori, počev od sada aktuelnog poslovanja „Srbijagasa“, dobile su druge službe u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije.Inspektori, koji su bili u ovoj radnoj grupi, vraćeni su u svoje matične uprave širom Srbije. Pušić, koji je pre više od godinu dana smenjen sa mesta zamenika načelnika Uprave kriminalističke policije (UKP) posle niza tekstova u medijima o njegovim navodnim zloupotrebama, nastavio je da „šefuje“ Radnom grupom. još nije raspoređen na novu dužnost, pišu Novosti.Pošto su ti napadi o navodnim Pušićevim zataškavanjima pojedinih slučajeva doveli do potresa u UKP, formirana je i radna grupa, koja je trebalo sve to da ispita. Do danas se ne zna da li je „Pušićev slučaj“ završen, odnosno kakvi su rezultati ispitivanja njegovih mogućih zloupotreba.

- Radna grupa, koju je predvodio Pušić, rasformirana je iz finansijskih razloga - objašnjavaju u MUP Srbije. - U jednom trenutku tu je bilo gotovo 100 ljudi. Za sve njih trebalo je obezbediti smeštaj, platiti putne troškove, nadoknadu za odvojen život... To su velike pare. Svako od njih, pošto je reč o inspektorima na suzbijanju privrednog kriminala, vraćen je u svoju policijsku upravu i nastaviće da radi posao iz svog delokruga rada.U septembru prošle godine radnu grupu je potresala afera zbog optužbi da je Bogdan Pušić sabotirao neke istrage. On je ubrzo nakon toga podneo ostavku na mesto zamenika načelnika UKP i zatražio formiranje radne grupe „koja će da ispita medijske napade na njega“.

Prema nezvaničnim saznanjima do kojih su došle „Novosti“, u slučaju Bogdana Pušića napravljen je svojevrsni kompromis, jer, navodno, radna grupa koja je istraživala njegove moguće zloupotrebe nije pronašla i dokaze za takve optužbe. Zamera mu se da je na svoju ruku vodio „privatne ratove“, kao i da su neki njegovi službenici napravili „teške gafove“.Bilo kako bilo, Pušićeva ekipa je završila rad na ispitivanju 24 sporne privatizacija, koje je tražila Evropska unija. Svi predmeti su u Tužilaštvu za organizovani kriminal. U nekim slučajevima su zloupotrebe potvrđene, pa su napisane krivične prijave, a kasnije i podignute optužnice. U nekim predmetima procenjeno je da je sve „čisto“. Konačnu odluku o svim tim predmetima daće sud.DUG SPISAK PREDUZEĆA* RADNA grupa MUP za ispitivanja 24 sporne privatizacije u Srbiji, formirana je sredinom 2012. godine. Rukovođenje obimnim timom povereno je Bogdanu Pušiću, koji je tada obavljao funkciju zamenika načelnika UKP.* NA podugačkom spisku našla su se preduzeća „Sartid“, „Jugoremedija“, „Mobtel“, „Ce market“, „ATP Vojvodina“, „Luka Beograd“, „Nacionalna štedionica“, „Večernje novosti“, „Veterinarski zavod“, „Zastava elektro Rača“, „Tehnohemija“, „Srbolek“, „Šinvoz“...* POD lupom inspektora bili su i „Keramika, Kanjiža“, „Prosveta“, „Poslovi Azotare Pančevo“, „Trudbenik gradnja“, „Konverzija Del Real“, „Nuba“, „Koncesija autoput“, „Izvoz šećera“, „Putnik“, „Srbija turist“, „Galenika“.ŠTETA U MILIONIMA EVRANAKON jednogodišnjeg rada, u decembru 2013. godine grupa za ispitivanje spornih privatizacija je utvrdila da je u ovim poslovima naneta šteta veća od 100 miliona evra. Tada prvi potpredsednik Vlade, Aleksandar Vučić, izjavio je da je u 11 predmeta pokrenuta istraga, da su tri predmeta u tužilaštvu na razmatranju, a da je u četiri slučaja utvrđeno da nema elemenata krivičnih dela.Tužilaštvo je svojevremeno zaključilo da nema osnova za pokretanje postupka u prodaji „Telekoma“, davanju koncesija za izgradnju auto-puta Horgoš - Požega, prodaji „Trudbenik gradnje“ i davanju zemljišta za izgradnju u „bloku 63“ preduzeću „Delta real“.

(Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track