REAGOVALO MINISTARSTVO: Srpska deca nikad više neće ići u logor
Foto: Kurir Štampano

Ministarstvo sporta posle pisanja Kurira

REAGOVALO MINISTARSTVO: Srpska deca nikad više neće ići u logor

Društvo -
Organizator Sportskih igara sprečen je da naše mališane smesti u splitsku Loru, u kojoj su Srbi ubijani; Od Saveza za školski sport zatraženo da daju izveštaj o ovom slučaju

BEOGRAD - Ideju da deca iz Srbije za vreme sportskog takmičenja u Splitu, u organizaciji Sportskih igara mladih, budu smeštena u vojnoj bazi Lora, koja je devedesetih godina bila stravičan logor u kome su mučeni i ubijani Srbi, posle pisanja Kurira juče je najoštrije osudilo Ministarstvo omladine i sporta na čijem čelu se nalazi ministar Vanja Udovičić.

Lora devedesetih
Lora devedesetih

Posebno treba naglasiti da ovo nije prvi put da su organizatori sportiste iz naše zemlje hteli da smeste u nekadašnji logor. Skandalozno je što već četiri godine zaredom srpski mališani putuju u Split i spavaju u stratištu Lora, na kom je više od 70 naših predaka izgubilo živote, a 1.000 njih je mučeno metodama koje se graniče s ivicom zdravog razuma. Tek kada je Kurir postavio to pitanje, oglasilo se nadležno ministarstvo.- Ministarstvo omladine i sporta najoštrije osuđuje nameru organizatora da deca iz Srbije budu smeštena u objektima koji za naš narod imaju tako negativnu i tragičnu konotaciju, kao što je to splitska Lora, gde su Srbi mučeni i gde su stradali. Odmah smo reagovali i izdali nalog Savezu za školski sport da uputi protest organizatoru, tako da je sprečeno da deca budu smeštena u Lori, i obezbeđen im je smeštaj u hotelu - kažu iz Ministarstva sporta i dodaju da je od Saveza za školski sport zatražen i kompletan izveštaj o ovom slučaju.

Presekao... Vanja Udovičić
Presekao... Vanja Udovičić

Iako su organizatori promenili smeštaj i obećali da će deca koja idu 19. avgusta spavati u hotelu „Zagreb“, pojedini roditelji su odlučni da ovaj put bojkotuju jer ih je povredilo to što su već četiri godine naši sportisti bez pardona smeštani u bivši logor.- Deca su godinama spavala u logoru, i tu je tačka! Mogu organizatori sada da se peru i da menjaju lokaciju praveći se da su fini, ali mi smo već ponižavani godinama, a da to javnost nije ni znala. Moji sinovi ne idu i tačka - kaže nam otac dvojice dečaka iz Šapca, koji su izabrani za put u Split, ali neće otići.Istoričar Bojan Dimitrijević podsetio je na strašna stradanja koja su Srbi i Crnogorci pretrpeli u Vojnoj bazi Lora.- U Lori su držani zarobljenici sa hercegovačkog ratišta. Tamo su primenjivani drastični oblici torture, zaista se vodio kao izuzetno brutalan logor. Što se tiče odvođenja dece u Split i smeštanja u Lori, ne bih isticao svoje mišljenje - rekao je Dimitrijević.Zdravko Marić, predsednik Sportskih igara mladih i osnivač ovog sportskog projekta, rekao je da će sutra imati sastanak sa glavnim odborom organizacije.- Sutra ćemo na sastanku glavnog odbora odlučiti o svemu - kratko je rekao Marić za Kurir.

Organizator... Zdravko Marić
Organizator... Zdravko Marić

Oslobođeni mučiteljiSAMO PETORICA ZAVRŠILA U ZATVORUIako je od '92. do '97. godine više od 70 ljudi izgubilo živote u logoru Lora, do danas je doneta samo jedna pravosnažna presuda koja je osudila mučitelje.- Njih petorica su osuđeni na pet do osam godina zatvora zbog iživljavanja nad civilnim zarobljenicima u Lori. Oni su to odležali, ali isti su i među optuženima za vojna stradanja, tako da ih posle suđenja čeka još jedna kazna - priča Kovač. U policijskom zapisniku iz 1992. godine, do kog je Kurir došao, piše da su tada zatečeni zarobljenici bili u katastrofalnom stanju.- Vojni policajci na razne načine neprestano muče i zlostavljaju zarobljenike. Tuku ih dok se sami ne umore - piše u službenoj belešci vojnog policajca M. B.

AnketaGRAĐANI OGORČENIAntonije Jovanović- To je stvarno sramota, svoje dete nikad tamo ne bih poslao. Nemam reči kojima bih izrazio ogorčenje!Jovica Pisarević- To što su uradili Hrvati je zločin i provokacija, što inače stalno rade. Ja svoju decu nikad ne bih poslao tamo. Prošao sam ratišta u Republici Srpskoj i na Kosovu i znam šta vam pričam.Mirjana Popović- Možda se radi o slučajnosti, ako im je to bio jedini slobodan prostor. U svakom slučaju to nije lepo i ja svoju decu ne bih poslala tamo.Milorad Mekelić- Skandalozno! Prosto ne mogu da verujem šta su imali u planu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track