REBALANS U PIO FONDU: Penzije sigurne do kraja godine
Foto: Thinkstok

Novi finansijski plan

REBALANS U PIO FONDU: Penzije sigurne do kraja godine

Društvo -
Kada su posredi mere štednje, mesečna ušteda na penzijama biće oko dve milijarde dinara

BEOGRAD - Članovi Upravnog odbora Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje usvojili su predlog odluke o izmenama i finansijskog plana fonda za ovu godinu.

Taj fond iznosi oko 594 milijardi dinara, što je za oko 12 milijardi manje u odnosu na ranije predviđeni plan.Kako je saopšteno, usaglašavanjem cifara obezbeđena je isplata penzija i potrebnih naknada do kraja godine.

Direktorka fonda PIO Dragana Kalinović objasnila je da se zapravo radi o rebalansu, odnosno korekciji finansijskog plana koji je već usvojio UO, odnosno da je finansijskim planom sada predviđeno manje novca na prihodnoj i rashodnoj strani, a u cilju sprovođenja mere štednje koje se odnose najviše na penzije.

Korekcije se odnose samo na elemente uštede na penzijama, odnosno zaradama i ostalim troškovima, navela je Kalinović.

Finansijski direktor RF PIO Ivan Mimić objasnio je da je finansijskim planom bilo predviđeno oko 606 milijardi dinara, a da je zbog planiranog rebalansa budžeta načinjena korekcija i da je planom sada predviđeno 594,23 milijardi dinara.

Najveći deo ušteda ostvaren je na penzijama i doprinosima za zdravstveno osiguranje, naveo je on.

"Zbog rebalansa je predviđeno 12,47 milijardi dinara manje, a samo na penzijama i doprinosima je ušteda 11,62 milijardi od čega za penzije oko 5,8 milijardi, a 5,2 za doprinose. Biće još 500 miliona manje na rashode za zaposlene i oko 580 miliona dinara manje za korišćenju usluga i roba", naveo je Mimić.

Kako je kazao, RF PIO je juče dobio nalog da koriguje finansijski plan na osnovu rebelansa budžeta i on će tokom dana biti dostavljen vladi, odnosno Ministarstvu finansija.

"Usaglašavanjem cifara obezbeđena je isplata penzija do kraja godine. Finanijski gledano, ako ne dođe do većih promena u ostvarivanju izvornih prihoda, što i ne očekujemo bez problema ćemo isplatiti sva prava i naknade za penzije do kraja godine", rekao je Mimić.

On je objasnio i da su planirana manja sredstva od 300 miliona dinara za investicje, opremu i licencu, što predstavlja rashodnu stranu.Takođe je uvedena stavka za rehabilitaciju, koju će isplaćivati Fond PIO, a finansiraće se budžetskim sredstvima.

Za policajce koji su radili na teritoriji Kosova, predviđena je isplata penzija u ukupnoj vrednosti od oko 412 miliona dinara, naveo je on. Kada su u pitanju mere štednje, mesečna ušteda na penzijama biće oko dve milijarde dinara, izneo je Mimić.

Mimić je kazao da su kada je u pitanju prihodna strana budžeta fonda, planirani manji socijalni doprinosi za 1, 8 milijardi dinara, a transferi iz budžeta za skoro pet milijardi dinara. On je objasnio da su predviđene i novine za pružanje pomoći odnosno obezbeđivanju pomagala i naprava za slepa lica.

Pomagala i naprave više se neće davati pružaocima usluga, već neposredno korisnicima, na ime naknade na osnovu Zakona o rehablitaciji kojim se rehabilitovanom licu daje pravo na mesečnu novčanu naknadu koju obračunava, usklađuje i isplaćuje fond. Za te namene opredviđeno je oko 246 miliona dinara, tačnije za 72 miliona više od prvobitno planiranih sredstava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track