RUTA PRAJDA: Ovo je trasa kojom će se kretati učesnici Parade ponosa!
Foto: Zorana Jevtic

Šetnja počinje u 12 časova

RUTA PRAJDA: Ovo je trasa kojom će se kretati učesnici Parade ponosa!

Društvo -
Učesnici će na Paradu ponosa moći da dođu iz tri pravca: Slavije, iz pravca Kneza Miloša od Londona i iz pravca Železničke stanice gde će biti i ulaz za novinare. Povorka treba da se kreće ulicom Kneza Miloša, do Skupštine Srbije gde će skrenuti na Trg Nikole Pašića, a kod Gradske skupštine će biti završeno okupljanje

BEOGRAD - Organizatori Parade ponosa istakli su danas da veruju da će Prajd koji je zakazan za nedelju biti održan, ali skreću pažnju na to da njegovo održavanje još nije izvesno, iako ove godine postoji povoljna klima da se to desi.

Organizatori su na konferenciji za novinare rekli da je okupljanje za nedelju najavljeno u 11.30 sati ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj, a učesnici će moći da dođu iz tri pravca - iz pravca Slavije, iz pravca Kneza Miloša od Londona i iz pravca Železničke stanice gde će biti i ulaz za novinare. Povorka treba da se kreće ulicom Kneza Miloša, do Skupštine Srbije gde će skrenuti na Trg Nikole Pašića, a kod Gradske skupštine biće završeno okupljanje.

Predstavnik Organizacionog odbora Prajda Boban Stojanović rekao je da ni oni u Organizacionom odboru ne znaju da li će se Prajd održati, ali da veruju da će do šetnje doći, dodajući da su ove godine institucije dale podršku organizovanju Prajda, a da to potvrđuju i brojni sastanci sa ministrima među kojima je i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Foto: Printscreen Tanjug
Foto: Printscreen Tanjug

- Da li je podrška bila iskrena znaćemo sutra ako Prajd bude održan - rekao je Stojanović dodajući da su ove godine i mediji mnogo povoljnije izveštavali. Prema njegovim rečima, ostaje da se vidi kako će proteći za danas najavljeni skupovi protiv Parade ponosa i kakvi su njihovi bezbednosni rizici.

On je istakao i da je za nedelju dana Prajd vika održano 30 događaja i da nijebilo problema i da je sve prošlo u najboljem redu.

Foto. Zorana Jevtić
Foto. Zorana Jevtić

Kako je rekao, jedino pitanje je šta će se desiti sa paradom ukoliko se danas dese neki incidenti na najavljenim skupovima. "Javnost nikada nije obaveštena o bezbednosnim rizicima današnjih skupova", zaključio je Stojanović.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović u petak je izjavio da Biro za koordinaciju rada službi bezbednosti, uprkos različitim stavovima, nije zabranio održavanje Parade ponosa ali i naveo da Biro zadržava pravo da zabrani šetnju ukoliko dođe do procene da bi bezbednost gradjana i imovine mogla da bude ugrožena.

Ministar policije je najavio da će Biro zasedati intenzivno i u narednom periodu kako bi odluka bila doneta blagovremeno.

http://www.youtube.com/watch?v=MtD--Pivdg4
http://www.youtube.com/watch?v=PGeZVDptOvo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track