SEČA DIREKTORA U EPS: Obradović najavljuje uštedu od 100 miliona evra!
Foto: Fonet

Struja neće poskupeti

SEČA DIREKTORA U EPS: Obradović najavljuje uštedu od 100 miliona evra!

Društvo -
EPS je spreman za sve scenarije i čini sve da ne dođe do restrikcija električne energije, kaže novi direktor

Seča direktora u centrali „Elektroprivrede Srbije“ počeće već od novembra!. Mnogi nisu srećni što sam izabran za direktora, jer ne žele promene u EPS koje u naredne dve godine treba da donesu uštede od 100 miliona evra godišnje. Struja do kraja ove grejne sezone neće poskupeti. EPS je spreman za sve scenarije i čini sve da ne dođe do restrikcija električne energije.Ovo u intervjuu za Novosti kaže Aleksandar Obradović, kojeg je Vlada Srbije prošle nedelje izabrala za direktora JP EPS između više od 70 prijavljenih kandidata na konkurs za čelnu poziciju ovog preduzeća:

- Ispumpavanje vode iz „Kolubare“ teče brže nego što je predviđeno i nadamo se da će najveći površinski kop biti saniran početkom sledeće godine. Već smo dostigli proizvodnju od 65.000 tona dnevno, a pre poplava normalna produkcija je bila 90.000 tona. To nam daje optimizam da možemo da prođemo ovu zimu bez problema.

Imate li plan u slučaju ekstremno hladne zime i eventualne gasne krize zbog situacije u Ukrajini?

- Naravno. Svi remonti su završeni na vreme. Ministar energetike Aleksandar Antić pregovara sa kolegama u regionu o dodatnom uvozu struje. Planiramo uvoz uglja, koji ćemo deponovati ako nam zatreba. O količinama i detaljima ne bih da govorim, jer ne želim da kvarim našu poziciju u pregovorima.

Dve godine ste na čelu EPS kao vršilac dužnosti direktora, sada kada ste imenovani, koji će biti vaši prvi koraci?

- Da bih sproveo plan korporativizacije u delo, potrebno je da Ministarstvo energetike uradi plan reorganizacije EPS. Vlada Srbije treba da imenuje novi nadzorni odbor. Time bi se omogućilo da ovo preduzeće više ne bude, kako je rekao premijer Aleksandar Vučuć, izvor troškova, nego izvor profita. Taj dokument bi trebalo da bude gotov do kraja oktobra i u njemu će pisati koji su zadaci EPS i šta se od njega očekuje u narednih pet godina. Paralelno idu promene statuta i osnivačkih akata ćerki firmi.

Znači li to konačnu seču 600 suvišnih direktora?

- Da. Ali još važnije je uspostavljanje sistema odgovornosti, jer nama ne treba po 14 direktora IT, ljudskih resursa i sl. Do kraja oktobra, kada bude završen posao, biće moguća racionalizacija posla. Najvažnije su uštede, a najveće će biti kod javnih nabavki.

Kada dobijete plan reorganizacije, Statut i promenu osnivačkih akata ćerki firmi, kakvi će vaši potezi biti?

- Spremamo novu organizacionu šemu JP EPS, krovne firme iz koje ćemo ukinuti sve direkcije i prepoloviti broj sektora, a time i broj direktora. Po novoj šemi imaćemo sedam članova odbora direktora i 33 direktora sektora. Kada optimizujemo proces upravljanja i centralizujemo nabavke, biće moguće ostvariti dnevnu uštedu od 100.000 evra ili 36 miliona evra godišnje.

On se osvrnuo i na izjave ministarke Zorane Mihajlović.

- Ne mogu da verujem da je ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović rekla da bi sa 89 kofa radnici „Kolubare“ za četiri meseca uspeli da ispumpaju vodu iz poplavljenog kopa - kaže direktor EPS. - Takva matematika nije tačna, jer bi radnicima za takav posao sa kofama bilo potrebno 640 meseci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track