SEĆANJE NA RAKU LJUTOVCA: Prvi u svetu oborio avion topom
Foto: Wikipedia

Pre 99 godina

SEĆANJE NA RAKU LJUTOVCA: Prvi u svetu oborio avion topom

Društvo -
Ponosan sam što uspešno nastavljate tradiciju iz Prvog svetskog rata i čuvate od zaborava sećanje na Radomira Raku Ljutovca koji je 1915. godine pritivavionskim topom oborio prvi neprijateljski avion u Srbiji, naveo ministar odbrane Gašić

BEOGRAD - Pripadnici ariljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva Vojske Srbije, obeležiće danas svoj dan, 30. septembar, u znak sećanja na isti datum iz 1915. kada je artiljerac Radoje Raka Ljutovac iz topa oborio nemački avion. Bilo je to prvo obaranje neprijateljskog aviona sa zemlje, a tradicije tadašnjih artiljeraca nastavili su pripadnici artiljerijsko raketnih jedinica, kojima su praznik danas čestitali ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Gašić je u čestitki istakao da su stručnost, odgovornost, i profesionalizam pripadnika tog roda samo jedan od pokazatelja uspešnog izvršavanja zadatka.

"Ponosan sam što uspešno nastavljate tradiciju iz Prvog svetskog rata i čuvate od zaborava sećanje na Radomira Raku Ljutovca koji je 1915. godine pritivavionskim topom oborio prvi neprijateljski avion u Srbiji", naveo je on.

Diković je u čestitki naveo i da pripadnici ariljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva svojom stručnošću i profesionalizmom konstantno doprinose razvoju i afirmaciji tog roda Vojske Srbije.

"Uveren sam da ćete i u narednom periodu, primenom iskustva, stručnim osposobljavanjem, modernizacijom i modifikacijom raspoloživih raketnih sistema protivvazduhoplovne odbrane, značajno doprineti izgradnji operativne sposobnosti Vojske Srbije", naveo je on, saopšteno je iz Vojske Srbije.Po istorijskim dokumentima, kada su 1915. godine Srbiju ponovo napale Austrougarska i Nemačka, Ljutovac je raspoređen u dopunski bataljon artiljerijskog puka "Tanasko Rajić".

Bio je pripadnik tadašnje specijalne jedinice, novoformirane Protivavionske baterije, koja se nalazila na Metinom brdu kod Kragujevca, da bi od neprijateljskih aviona branila grad, Vojno-tehnički zavod i druge objekte.Tokom prepodneva, 30. septembra 1915. od Lapova prema Kragujevcu poletela su tri neprijateljska aviona koja su iznad Kragujevca, izbacili ukupno 45 bombi.Na avione su srpski vojnici pucali iz pušaka i mitraljeza, ali bez uspeha a LJutovac je, iz modifikovanog turskog topa, zarobljenog 1912. prvom granatom pogodio avion koji se ubrzo srušio u kragujevačku ulicu Prestolonaslednika Petra.

Avion je pao u centar Kragujevca, u glavnu ulicu, baš ispred kuće u kojoj se nalazio štab Vrhovne komande, navode hroničari.Istorijska dokumenta kažu da je Ljutovac, čim je video šta je uradio, uzjahao konja i u galopu se sjurio u grad.

Zabeleženo je da se probio kroz masu naroda koji je gledao avion u plamenu, stao mirno i vojničkim pozdravom odao poslednju poštu neprijatelju, poginulom pilotu Fon Šeferu i njegovom pomoćniku Otu Kišu. Ljutovac je sest dana kasnije za taj podvig odlikovan Ordenom Karađorđeve zvezde sa zlatnim mačevima.On je kasnije prešao put preko Albanije, preživeo proboj Solunskog fronta i dobio još dva odlikovanja.Kada je skinuo uniformu, Ljutovac je otvorio trgovinsku radnju u Trsteniku, i živeo skromno do kraja života.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track