Selaković: Javni beležnici rasteretiće sudove
Foto: Zorana Jevtić

Počinju s radom 1. septembra

Selaković: Javni beležnici rasteretiće sudove

Društvo -
Ministar je rekao da je Zakon o javnom beležništvu donet 2011. godine, ali da je više puta odlagan početak njegove primene, jer nije bilo dovoljno kandidata za te funkcije

BEOGRAD - Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je danas će javni beležnici, koji će početi sa radom 1. septembra, doprineti rasterećenju sudova, a da time neće biti narušena pravna sigurnost.

Selaković je, obrazlažući predloge zakona o prometu nepokretnosti, o overavanju potpisa, rukopisa i prepisa i izmene Zakona o sudskim taksama u Skupštini Srbije, rekao da njihovo donošenje neophodno zbog uvođenja javno-beležničke delatnosti u pravni sistem.

Ministar je rekao da je Zakon o javnom beležništvu donet 2011. godine, ali da je više puta odlagan početak njegove primene, jer nije bilo dovoljno kandidata za te funkcije, a da je poslednjom izmenom zakona u proleće 2013. predviđeno da primena počne 1. septembra ove godine.

“Imenovan je dovoljan broj javnih beležnika i stvoreni su uslovi da se zakon primenjuje u roku koji je predviđen”, rekao je Selaković i dodao da je za punu primenu Zakona potrebno usvojiti i predložena zakonska rešenja.Govoreći o Predlogu zakona o overavanju potpisa, rukopisa i prepisa, Selaković je rekao da je važeći zakon donet 1993. godine, na osnovu ranijeg Ustava, i da je sada potrebno uskladiti ga sa važećim Ustavom i Zakonom o javnom beležništvu.

Kako je naveo, predloženim zakonom predviđeno je da javni beležnik obavlja poslove sastavljanja i overavanja javnih i privatnih isprava umesto osnovnih sudova ili organa lokalne samouprave.“Jedan od najvažnijih poslova javnih beležnika doprineće rasterećenju sudova od poslova koji ne predstavljaju suđenja, a da se ne narušava pravna sigurnost”, rekao je Selaković.Govoreći o predloženom Zakonu o prometu nepokretnosti, Selaković je rekao da je, između ostalog, predviđeno da se ugovori o raspolaganju nepokretnostima sačinjavaju u obliku javnobeležničkog zapisa, kao i da su za te poslove isključivo nadležni javni beležnici.

Selaković je istakao i da se ranijim Zakonom o prometu nepokretnosti predviđalo da ugovore o prometu nepokretnosti sačinjavaju same stranke, a sud potvrđuje da su potpisali ugovor, bez ulaska u njegovu sadržinu.

“Zakonskim rešenjem se ide ka tome da se sačuva pravna sigurnost i izbegnu eventualne sporne situacije koje mogu da nastanu kada strane same sačivaju ugovore”, rekao je Selaković i dodao da je profesionalna i materijalna odgovornost, ako se pojave nedostaci u javnobeležničkom zapisu, na javnom beležniku.Kada je reč o izmenama Zakona o sudskim taksama, Selaković je rekao da će u opštinama u kojima nisu imenovani javni beležnici, njihov posao do izbora će obavljati osnovni sudovi, zbog čega je potrebno doneti izmene navedenog zakona.

Selaković je rekao i da se zakonskim rešenjem predviđa umanjenje sudske takse kada je u pitanju ugovor o poklonu između roditelja i deteta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track