Selaković: Kaznena politika za ubistva dovoljna stroga
Foto: Print Screen

reagovanje

Selaković: Kaznena politika za ubistva dovoljna stroga

Društvo -
U Evropi nijedna država Evrope, osim Belorusije nema zakonom propisanu smrtnu kaznu, i naglasio da je kazna od 40 godina zatvtora dovoljno stroga, rekao je ministar pravde .

BEOGRAD - Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je danas je kaznena politika za teška ubistva dovoljno stroga i podsetio da smrtnu kaznu u Evropi ima jedino Belorusija.

Selaković je to rekao jer je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, povodom ubistva Tijane Jurić (15) izrazio žaljenje što je Srbija ukinula smrtnu kaznu uz ocenu da Srbija možda nije bila spremna za sve tekovine EU, kao što je ukidanje smrtne kazne.

Selaković je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je "kaznena politika dovoljno stroga. Možda ljudima koji su prilično potrešeni ovom tragičnom vešću, kada razmišljaju više emocijama nego glavom, (kaznena politika) izgleda blaga, a ne znam ni da je bilo ko zvanično zatražio uvođenje smrtne kazne".

Selaković je podsetio da u Evropi nijedna država Evrope, osim Belorusije nema zakonom propisanu smrtnu kaznu, i naglasio da je kazna od 40 godina zatvtora dovoljno stroga. "Da bi se ušlo u Savet Evrope, treba da se ratifikuje Evropska povelja, a ona izričito zabranjuje smrtnu kaznu", rekao Selaković. Dodao je da u slučaju ubistva Tijane Jurić visina kazne zavisi od odluke sudija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track