SELAKOVIĆ O ŠTRAJKU ADVOKATA: Ministarstvo pravde ne razrezuje porez
Foto: Zorana Jeftić

Čeka se odluka Ustavnog suda

SELAKOVIĆ O ŠTRAJKU ADVOKATA: Ministarstvo pravde ne razrezuje porez

Društvo -
Podneta su dva zahteva za ocenu ustavnosti Zakona o javnim beležnicima i ja mislim da treba sačekati da se donese konačna odluka Ustavnog suda, navodi ministar pravde

SREMSKA KAMENICA - Ministar pravde Nikola Selaković istakao je danas da advokati ne mogu zloupotrebljavati monopol koji imaju na odbranu građana, kao i da sa Ministarstvom pravde tema ne može biti visina paušalnog poreza, jer Ministarstvo pravde ne razrezuje porez, a da povodom Zakona o javnim beležnicima treba sačekati odluku Ustavnog suda.

"Podneta su dva zahteva za ocenu ustavnosti Zakona o javnim beležnicima i ja mislim da treba sačekati da se donese konačna odluka Ustavnog suda", rekao je Selaković novinarima u Sremskoj Kamenici, dodajući da kakva god odluka bude, ona se mora poštovati.

On je precizirao da ukoliko u ugovoru, koji sačini notar, ne bi bili navedeni svi podaci koji bi mogli eventualno naneti štetu nekom od potpisnika ugovora, tu štetu notar nadoknadio, dok su do sada advokati imali samo moralnu odgovornost.

Govoreći o povećanju poreza za advokate Selaković je zapitao novinare da li znaju koliko advokata, nakon najnovije odluke o oporezivanju, plaća porez veći za 200 odsto, a onda je sam odgovorio - njih 15, dodajući da 81 advokat plaća porez veći za 150 odsto što je, kako je rekao, samo manjina u odnosu na najveći broj advokata kojima taj porez nije toliko uvećan.

"Gde u zakonu stoji da advokat može da odbije odbranu po službenoj dužnosti ? Ne stoji nigde osim ako je lično povezan sa slučajem", istakao je Selaković komentarišući štrajk advokata.

On je kazao da je sistem u državi takav da je advokatima dao monopol na odbranu, jer građanin sam sebe ne može da brani, a ne može da ga brani ni pravnik, ni profesor prava, već isključicvo advokat i zato monopol sistema na odbranu ne sme da se zloupotrebljava.

Selaković je kazao i da je obustava rada advokata nezakonita, naglasivši da se država neće pobediti na taj način.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track