SERTIĆ: Štednja neophodna da privreda počne s radom!
Foto: Fonet

Efekti tek za dve godine

SERTIĆ: Štednja neophodna da privreda počne s radom!

Društvo -
Realna privreda je zagušena mnogim stvarima, od zakona koji su u nekim stvarima neusaglašeni, problemi sa inspekcijama, sa javnim preduzećima koja su dobila neku vrstu javnih ovlašćenja od države, a koja su neefikasna i ne rade kako treba svoj posao, rekao je Sertić

BEOGRAD - Ministar privrede Željko Sertić ocenio je danas da je glavni cilj mera štednje Vlade Srbije da se podrži privatni, realni sektor koji je zagušen mnogim stvarima.

"Glavni cilj je da se omogući da realna privreda počne da radi. Realna privreda je danas zagušena mnogim stvarima, od zakona koji su u nekim stvarima neusaglašeni, problemi sa inspekcijama, problemi sa javnim preduzećima koja su dobila neku vrstu javnih ovlašćenja od države, a koja su neefikasna i ne rade kako treba svoj posao", rekao je Sertić.

On je ponovio da je javni sektor prevelik u odnosi na privatni - realni sektor i dodao da mere koje se danas donose neće imati efekat za mesec ili dva meseca, već naredne dve godine.

"Kao što mere koje su donete pre tri, četiri godine danas plaćamo i danas imamo problem, tako će ove mere dati rezultate tek u narednom periodu", rekao je ministar privrede.

Govoreći o uvođenju reda u javna preduzeća, Sertić je ponovio da će ona biti izuzeta iz platnih razreda, ali da će se brzo izaći sa merama za javna preduzeća, kako će poslovati, trošiti novac.

"Dosadašnje subvencije koje su dobijali neće biti na nivou koji su dobijali do sada. Svaki dinar koji dobiju od države će morati da obrazlože kako su potrošili. Neće moći da se desi da neko preduzeće dobije podršku za redovno poslovanje, a da ta sredstva odu u ulaganja u hotele", naglasio je ministar privrede.

Upitan zbog čega su rebalansom budžeta povećane subvencije za javna preduzeća za 13 milijardi dinara, on je rekao da su to obaveze koje moraju da se realizuju i koje nisu dobro planirane budžetom za 2014. godinu, ali da će budžetom za 2015. godinu mnoge stavke biti smanjene.

Govoreći o sudbini 502 preduzeća u restrukturiranju, on je rekao da ima zainteresovanih kupaca, ali da ne može da se garantuje da će svako preduzeće biti prodato.

"U najvećem broju preduzeća će biti birano najmanje loše rešenje. Zbog toga jako je važno da sarađujemo sa sindikatima, sa rukovodstvom. Formirane su radne grupe i već od naredne nedelje kreću sastanci bukvalno za svako preduzeće", rekao je Sertić.

Od neformalnih sastanka zemalja zapadnog Balkana i Evropske komisije očekuje mnoga usaglašavanja na infrastrukturnim projektima koji su važni za Srbiju, ali i region.

"Očekujem obezbeđivanje logističke podrške malih i srednjih preduzeća i njihovo povezivanje u regionu. Lakše obezbeđivanje sredstava za infrastrukturne projekte", zaključio je ministar privrede.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track