SJAJNE VESTI: Mali Novak Kokorović (4) vraća se u život!
Foto: Kurir Štampano

Mališan se ubrzano oporavlja

SJAJNE VESTI: Mali Novak Kokorović (4) vraća se u život!

Društvo -
Pre mesec dana je posle pritiska javnosti o trošku države upućen u Nemačku, na kliniku u Bilefeldu, a sada ponovo uči da jede, hoda, priča...
1 / 3 Foto: Marina Lopičić

BILEFELD - Sjajne vesti iz Nemačke - mali Novak Kokorović (4) ubrzano se oporavlja.

Dečak iz Beograda koji ima teško neurološko oboljenje i kome je život donedavno, dok se lečio u Srbiji, bukvalno visio o koncu, pre mesec dana je posle pritiska javnosti o trošku države upućen u Nemačku, na kliniku u Bilefeldu.

Mališanov otac Darko kaže da je Novaku iz dana u dan sve bolje.

- Novaka su u Beogradu lečili napamet jer uopšte nisu znali da uspostave tačnu dijagnozu. Ovde su nam nakon samo nekoliko dana rekli da su ustanovili odakle potiče problem. Nemački lekari su zaključili da su u Srbiji Novaku dijagnostifikovali oboljenje na malom mozgu umesto na velikom. Bogu hvala, pa je sada sve bolje, uz pravu terapiju, iako se moj dečak namučio sa silnim ispitivanjima, transfuzijama krvi, a bio je i danima priključen na veštačka pluća - navodi Darko.

Otac dodaje i da mališan sada počinje polako da se vraća u život. Novak, nažalost, još ne može sam da hoda, a nije ni propričao.- Naš Novak bukvalno počinje život iz početka. Učimo ga ponovo da jede, hoda, priča… Nema još uvek baš jasan pogled, ali uspeh je i što je počeo sam da obavlja fiziološke potrebe. Ma samo kada je on nama živ i kad mu je stanje ide nabolje – napominje Darko.

Biće opet onaj stari: Mali Novak pre bolesti
Biće opet onaj stari: Mali Novak pre bolesti

Da podsetimo, lekari u Srbiji sumnjali su da Novak ima Dendi-Voker sindrom – oticanje mozga praćeno čestim epileptičnim napadima. Njegovo zdravstveno stanje naglo se pogoršalo pre dva meseca, nakon što je primljen u bolnicu radi pripreme za operaciju krajnika.

Pošto su u Srbiji su iscrpljene sve mogućnosti dijagnostike i njegovog lečenja, Ministarstvo zdravlja dalo je preporuku da mališan nastavi lečenje u inostranstvu, a RFZO je to prihvatio i odobrio novac.

(Naše novine)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track