SNEG OPET IZNENADIO: Pola Srbije bez struje, Niš bez grejanja!
Foto: Thinkstock

Snežno nevreme izazvalo havariju

SNEG OPET IZNENADIO: Pola Srbije bez struje, Niš bez grejanja!

Društvo -
Bez električne energije juče bilo 46.000 potrošača u Prijepolju, Raški, Čačku, Sjenici, a u gradu na Nišavi zakazala toplana

Snažni udari vetra i vlažan sneg, koji je padao pretprošle noći, izazvali su probleme u snabdevanju električnom energijom, pa je bez struje ostalo oko 46.000 potrošača na području Prijepolja, Raške, Nove Varoši, Čačka, Guče, Sjenice i Ivanjice.Iz „Elektroprivrede Srbije“ (EPS) saopšteno je da su u najkraćem roku upućene monterske ekipe, te da je do popodneva otklonjen veći deo kvara, a formiran je i krizni štab, koji je u stalnoj pripravnosti. Stradali dalekovodiTehnički direktor „Elektrodistribucije“ u Čačku Stojan Vasović rekao je za Tanjug da je u Ivanjici bez napajanja ostalo oko 4.500 potrošača, dok ih je 3.000 na području Sjenice.- Drveće se povilo od težine snega i palo preko žica, a do pojedinih delova u Ivanjici ne možemo da stignemo zbog neprohodnih puteva - kazao je Vasović i naveo da su sve ekipe na terenu i da su im u pomoć pristigle kolege iz Gornjeg Milanovca i Kraljeva.I dok se ljudi iz Moravičkog okruga i Sjenice muče s posledicama nevremena, Nišlije su se smrzavale na temperaturi od svega dva stepena jer se obećanja direktora „Toplane“ Slobodana Maksimovića da je sve spremno za grejnu sezonu nisu obistinila. Građani su kivni što problemi nisu rešeni tokom leta i što tada nisu izvršene sve bitne popravke.- Tačno je da imamo problema najpre na toplani „Jug“, koja greje trećinu korisnika u Nišu, potom na toplani „Majkovski“, a bilo je poziva građana i iz stambenih zgrada iz drugih delova grada, sa fakulteta, kao i iz škola i obdaništa. Problem je u curenju gasa i naše ekipe užurbano rade na tome da se kvarovi saniraju. Radimo po prioritetima i molimo ljude da prijavljuju samo veće havarije. Verujem da će za desetak dana kompletno stanje biti sanirano - rekla nam je Milena Pavlović, menadžer „Gradske toplane“.

Nedostatak energenataRazumevanje građana za trenutno stanje tražio je i direktor Maksimović, koji je prekjuče na lokalnoj televiziji nagovestio da nema dovoljno gasa. On je naglasio da je Nišlijama „bolje da se greju pomalo, ali duže, pa da grejanja ipak ima, a ne da se energenti utroše za tri dana“.

Elektroprivreda SrbijeBEZ STRUJE JEDAN ODSTO KUPACAEkipe „Elektrosrbije“ uspele su za manje od 24 sata da poprave kvarove izazvane nevremenom i snažnim udarima vetra, saopštila je „Elektroprivreda Srbije“. Bez struje je oko 19 sati ostalo oko 8.000 građana, odnosno manje od jedan odsto od ukupnog broja kupaca na području „Elektrosrbije“, što se smatra redovnim pogonskim stanjem, naveo je EPS.Prekid napajanja strujom izazvan je vlažnim snegom koji je prekrio drveće, koje se potom lomilo i padalo na dalekovode.

PrognozaU NEDELJU PRESTANAK PADAVINAU Srbiji se danas i sutra očekuje smanjenje padavina, a u nedelju suvo vreme.- Danas nas očekuje poboljšanje vremena. Sneg je moguć u okolini Sjenice, na Kopaoniku, Crnom vrhu i Zlatiboru - kaže Nenad Jovanović iz Hidrometeorološkog zavoda:- U Vojvodini se danas u jutarnjim časovima očekuje kiša, a mestimičnih padavina uveče će biti i u južnim i istočnim delovima Srbije. Već za nedelju se najavljuje prestanak padavina i sunčano vreme, ali temperatura neće prelaziti 12 stepeni.

Nemaju para„TOPLANA“ DUGUJE 360 MILIONA„Gradska toplana“ opslužuje 31.530 korisnika, a zbog nagomilanih dugovanja korisnika grejanja nije u mogućnosti da blagovremeno isplati dobavljače gasa, kojima duguje 360 miliona dinara.

UžasSMRZAVALA SE DECA U VRTIĆIMAHladni radijatori su najviše pogodili mališane u vrtićima Dečje ustanove „Pčelica“.- O kvaru smo odmah obavestili nadležne u „Gradskoj toplani“. Nismo dozvolili da se deca u međuvremenu smrzavaju. Uključili smo klima-uređaje i grejalice. Nadamo se da će kvarovi biti uklonjeni što pre.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track