SNIŽENJE: Lekovi pojeftinili za 30 do 50 odsto
Foto: Ap

Ušteda 50 miliona evra

SNIŽENJE: Lekovi pojeftinili za 30 do 50 odsto

Društvo -
Direktor RFZO je najavio da je glavni cilj smanjenje participacije na najniži mogući nivo, a to je simboličnih 100 dinara

BEOGRAD - Direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Momčilo Babić izjavio je danas da je značajno što je Vlada Srbije usvojila pravilnik, kojim će biti uveden red na tržištu lekova, jer su cene lekova snižene za 30 do 50 odsto, čime su ostvarene uštede od oko 50 miliona evra.

Babić je rekao da sledi objavljivanje te odluke u "Službenom glasniku" i da će biti obavljana nabavka lekova po tim cenama, a da su svi proizvođači i dobavljači to prihvatili. "Jasno je i evidentno da su cene lekova u našoj zemlji bile visoke, decenijama je tako, ovde je ogroman ekstraprofit izvlačen", rekao je Babić.

Direktor RFZO je najavio da je glavni cilj smanjenje participacije na najniži mogući nivo, a to je simboličnih 100 dinara.Babić je dodao da neophodni lekovi ne bi smeli da budu plaćeni više od toga, a da ukupne uštede u ovoj godini treba da iznose oko 100 miliona evra. "Živimo u teškim uslovima (...) moramo da nalazimo sve načine za uštede", istakao je Babić i dodao da je "ovo izuzetan, istorijski korak (...) i da pravilnik primenjuju mnoge zemlje EU".

Prema njegovim rečima, cilj je da se napravi "pametna lista na kojoj će se nalaziti svi lekovi, koji pokrivaju sve neophodne indikacije", a biće omogućeno uvođenje skupih lekova i novih inovativnih terapija u domaću praksu.Direktor RFZO je najavio da će u predstojećem periodu biti oborena cena mnogih lekova, ističući da je u ovom trenutku deficitarno samo nekoliko lekova.(Tanjug/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track