POZIV ZA VOJSKU MAJCI BUDI NADU: Videla sam ga živog. Čula sam ga da plače!

18 godina posle porođaja u Zrenjaninu

POZIV ZA VOJSKU MAJCI BUDI NADU: Videla sam ga živog. Čula sam ga da plače!

Društvo -
Poziv iz vojnog odseka podgrejao uverenje Draganu i Jolanki Kapaš-Rajak da je Srđan živ i da je otet iz porodilišta pre 18 godina

ZRENJANIN - Dragan i Jolanka Kapaš-Rajak iz Zrenjanina dobili su nedavno poziv da upišu sina Srđana u vojnu evidenciju. I to ne bi bilo ništa čudno da dete nije umrlo dan nakon rođenja pre 18 godina!Tako im je bar saopšteno u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ 31. decembra 1996. godine. Ali oni veruju da je dečak tada otet iz inkubatora. Rešenje iz vojnog odseka im je još više probudilo sumnju da je živ jer u njemu postoji jedinstveni matični broj i uverenje o državljanstvu, koje oni nikada nisu vadili niti tražili.- Mislili smo da je greška pošto imamo drugog sina od 16 godina sa istim imenom. Međutim, ispostavilo se da poziv ipak glasi na dete rođeno 30. decembra 1996. godine - priča za Kurir otac Dragan (48).Trauma za majkuOn kaže da je njegova supruga sada ponovo na „bensedinima“ i da iznova prolazi kroz kobnu noć, kada su čuli tragičnu vest o smrti prvenca.- Dobili smo zdrave blizance - Draganu i Srđana. Zbog manje kilaže, noć su proveli u inkubatoru. Jolanku je 31. decembra, oko dva sata posle ponoći, medicinska sestra obavestila da je dečak preminuo. Nismo u to poverovali jer nam nisu dozvolili da identifikujemo dete, niti smo dobili bilo kakav dokument o njegovoj smrti - priča uznemireni otac.Nesrećna majka jedva može da govori.- Dete nisam videla, već samo identifikacionu narukvicu, koja je ostala pored ćerke u inkubatoru. Dali su mi injekcije za smirenje da bi me uspavali - kaže Jolanka (39), koja, baš kao i ćerka Dragana, duboko u sebi oseća da je Srđan živ.Videla sam ga živogVera Petrović je žena koja je bila sa Jolankom u porodilištu.- Videla sam ga živog. Čula ga da plače. Išla sam do toaleta, negde oko dva posle ponoći, kada sam u sobi sa inkubatorima uočila medicinsku sestru kako drži jednu od dve Jolankine bebe. Kada me je primetila, samo je stavila pelenu preko glave deteta i krenula ka izlaznom stepeništu - tvrdi Vera.Maja Sladojević, koordinator za odnose sa javnošću Opšte bolnice „Đorđe Joanović“, rekla je da pokušavaju da pronađu dokumentaciju s obzirom na to da je reč o periodu od pre 18 godina.- Aktivirali smo i nadležnu zdravstvenu inspekciju kako bi se utvrdile sve nedoumice.Iz Ministarstva zdravlja su nam rekli da će inspektor u Opštoj bolnici u Zrenjaninu proveriti navode roditelja u slučaju da do sada to nije urađeno.

Sporni dokument... Poziv iz vojnog odseka
Sporni dokument... Poziv iz vojnog odseka

Opština ZrenjaninBOLNICA MATIČARU NIJE DOSTAVILA PRIJAVU O SMRTI!U matičnoj službi grada Zrenjanina rekli su da porodilište nije ispoštovalo proceduru.- Obrazac prijave rođenja popunjava se u bolnici, i on sadrži podatke o novorođenčetu (bez imena, sa prezimenom majke, polom deteta, datumom i vremenom rođenja) i podatke o roditeljima. Takva prijava se dostavlja nama radi upisa činjenice rođenja u matičnu knjigu rođenih. U slučaju da je dete preminulo, bolnica je dužna da nas o tome obavesti kako bismo ga zaveli u matičnu knjigu umrlih, a to se u ovom slučaju nije desilo.Ministarstvo odbraneŽAO NAM JE ZBOG OTVARANJA STARIH RANAMajor Jovo Krivokapić, portparol Ministarstva odbrane, objasnio je da nove regrute pozivaju na osnovu baze podataka, koju ima MUP.- Naša evidencija se oslanja na njihovu. Očigledno je to administrativna greška, a nama je žao što smo na ovaj način otvorili stare rak-rane ove porodice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track