SRAMOTA: Besplatno školovanje košta 18.500 dinara!

Na školarca ode čitav minimalac

SRAMOTA: Besplatno školovanje košta 18.500 dinara!

Društvo -
Roditelji učenika starijih razreda na ovaj iznos, koji pokriva pribor i radne sveske, moraju da dodaju i desetak hiljada, koliko košta komplet udžbenika

BEOGRAD - Da bi roditelji u Srbiji besplatno školovali svog osnovca, potrebno je da samo za školski pribor i neophodne knjige izdvoje između 9.000 i čak 27.000 dinara, što je u proseku oko 18.500, u zavisnosti od detetovog uzrasta, izdavača i spiska predmeta.To znači da se od đaka, pored osnovnih udžbenika koje Ministarstvo prosvete i Gradski sekretarijat za obrazovanje obezbeđuju iz budžeta, u većini škola dodatno traže razne knjige za strane jezike, izbornu nastavu iz oglednih predmeta, radne sveske, zbirke zadataka, atlase, radne vežbe za tehničko obrazovanje i drugi nastavni pribor za koji se nastavnici opredele.Marija Jovanović iz Beograda, koja kupuje knjige za sina, kaže da je do sada potrošila oko 11.000 dinara.- Komplet knjiga smo nabavili preko škole i koštao je oko 9.000 dinara, a sad dodatno kupujemo zbirku iz fizike, koja može da se nađe po ceni od 700 do 900 dinara i udžbenik iz engleskog, koji je oko 1.200 - objašnjava ona i naglašava da su ove godine ulični prodavci u Kosovskoj ulici u Beogradu bestidni, pošto pojedini primerci koštaju duplo više nego u knjižarama.

Aleksandra Hrnjak iz Beograda, majka dvoje đaka, kaže da je najgore što plata kasni, pa su udžbenike morali da kupuju parcijalno.- Pazarili smo kad smo koliko imali. Otprilike smo za oba deteta do sada iskeširali oko 8.000 dinara, što nije zanemarljivo. Pogotovo kad se dodaju razne sveske, rančevi i ostali školski pribor. Najveći problem je što su nam nastavnici izdiktirali neke stare naslove, koje sada ne možemo da nađemo - rekla je ona.Žaklina Boc iz Pančeva naglašava da su kao pripadnici romske manjine imali pravo na besplatne udžbenike, ali u školi im je rečeno da neće biti isporučene pre novembra.- Boli me što moramo da kupujemo nešto što je trebalo da bude besplatno! Ali morali smo tako, jer su u školi već krenuli da ih ispituju, pa moraju da imaju odakle da uče - objašnjava ona i navodi da je celu platu dala samo na nabavku školskih potrepština.

Udruženje „Roditelj“RODITELJI SE NAJVIŠE ŽALE NA CENE!Dragana Soćanin iz udruženja „Roditelj“ kaže da se roditelji žale na cene udžbenika, ali i nesistematičnost.- Dešavalo se da u škole stignu besplatni udžbenici, a da se ispostavi da se od đaka traže potpuno drugi naslovi. Negde nema dovoljnog broja nasleđenih radnih svesaka. Takođe, pojedini učitelji traže po pet knjiga za jedan predmet. To je potpuni haos, pa se radujemo najavljenim izmenama Zakona o udžbenicima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track