SRBIJO POMOZI: Potrebna sredstva za izlečenje male Mile Radunović!

Operacija zakazana u Cirihu

SRBIJO POMOZI: Potrebna sredstva za izlečenje male Mile Radunović!

Društvo -
Dve operacije zakazane su za 05. i 12. decembar 2014. godine, po ceni od 130.000 evra. Jedini način da se pomogne maloj Mili jeste da se pošalje na specijalizovanu kliniku u Cirihu

Fondaciji PODRŽI ŽIVOT obratili su se roditelji petogodišnje Mile Radunović kojoj je dijagnostikovana Bilateralna Моyamoya gr III/IV Suzuki. Моyamoya je neurološko oboljenje, to je progresivna bolest koja pored toga što izaziva konvulzije, bolove u glavi šlog, posledice za bolesnika motorički deficit, ozbiljne tegobe pa čak i smrt. Život Mile Radunović je veoma ugrožen.

Sa detetovim rastom, njenom mozgu će biti potrebno sve više krvi da bi se normalno razvijala. Jedini način da se omogući normalan razvoj jeste da se dete pošalje na dve operacije (operacije svih šest krvnih sudova u mozgu), gde će kroz proces revaskularizacije biti omogućeno izlečenje deteta. Porodica Radunović je ceo slučaj predala Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje još 26.09.2014. godine, gde su odbijeni uz obrazloženje da pomenuta bolest ima visoku incidenciju (kod dece 3:1.000.000), gde bi zadovoljavajuća incidencija morala biti 1:1.000.000, takođe naši „stručnjaci“ smatraju da se ovakvim operacijama ne može očekivati izlečenje, a ni značajno neurološko poboljšanje.

U Evropi postoji specijalizovani Моyamoya centar – Univerzitetske dečije bolnice u Cirihu (Švajcarska). U ovoj bolnici je urađeno više od 500 operacija pacijenata koji imaju ovu bolest, sa mortalitetom od 0%, а morbitetom оd 0.6%.

Nakon slanja neophodne medicinske dokumentacije, stručnjaci iz ovog centra dali su predračun troškova koji podrazumeva oko 22 bolnička dana (u jednoj hospitalizaciji), od toga su dva operativna dana i dva dana na intenzivnoj nezi. Takođe predračun troškova podrazumeva i celebralnu angiografiju šest krvnih sudova, magnetnu rezonancu mozga i H2O-PET pregled.

Ukupni troškovi iznose 157.000,00 švajcarskih franaka (nešto manje od 130.000,00 evra). Prijem u bolnicu je zakazan za 28. novembar 2014. godine. Datumi operacija (dve operacije) su: 05. i 12. decembar 2014. godine.

Trebalo bi da imamo u vidu da se ova bolest u našoj zemlji ne tretira, niti postoje stručna lica koja bi mogla da rade na Milinom izlečenju. Jedini način da se pomogne Mili jeste da se pošalje na ovu specijalizovanu kliniku. Ove operacije ne bi smele da se odlože uzimajući u obzir samu prirodu ove bolesti i opasnosti od moždanog udara, koji na žalost ne može da se predvidi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track