19 godina kasnije: Srebrenicu izjednačavaju sa Aušvicom i Treblinkom!
Foto: Saponja

KOmemoracija

19 godina kasnije: Srebrenicu izjednačavaju sa Aušvicom i Treblinkom!

Društvo -
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko uporedio je Srebrenicu i sa Hirošimom i Nagasakijem,a zagrebački režiser i producent Branko Lustig bio je u Potočarima još eksplicitniji

SREBRENICA - U Memorijalnom centru Potočari kraj Srebrenice obeležena je 19. godišnjica srebreničke tragedije iz jula 1995. godine, kad su u ovu varošicu ušle trupe Vojske RS predvođene Ratkom Mladićem.Uz uobičajene optužbe na račun Srba da su u Srebrenici počinili genocid nad muslimanima, sada su ovde dodate i nove. Srebrenica je ovog puta upoređena s najvećim nacističkim gubilištem Drugog svetskog rata, koncentracionim logorom u Aušvicu.

Eksplicitni

- Hirošima, Nagasaki, Aušvic, Srebrenica... Mislim da je to postalo deo svetske istorije i baštine, ali u tužnom smislu. Nikad ne smemo zaboraviti ovde ubijene - rekao je u Potočarima Valentin Incko, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.Zagrebački režiser i producent Branko Lustig bio je u Potočarima još eksplicitniji.- Pre nekoliko meseci posetio sam Aušvic. Mesto zločina je mesto zločina i tu nema nikakve razlike. Sad kad sam ovde izašao iz automobila, prošla me je jeza jer nema razlike između dolaska u Birkenau, gde su krematorijumi, i ovog mesta. Zločin počinjen u Srebrenici ni po čemu se ne razlikuje od velikog genocida koji je počinjen u logorima Aušvic, Majdanek i Treblinka - rekao je Lustig.Ne smemo biti slabiU Potočarima su, uz versku ceremoniju kojoj je prisustvovalo nekoliko desetina hiljada ljudi, sahranjeni posmrtni ostaci još 175 žrtava. Ceremoniju je predvodio bosanski reis Husein Kavazović, koji je rekao da ‚‘zlo koje je počinilo genocid u Srebrenici još nije prevladano‘‘, pozivajući da se ‚‘Srebrenica ne poriče i minimizira‘‘.Bosanski član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je juče da Srebrenica šalje tri poruke - „jednu izvršiocima zločina, drugu onima koji to nisu sprečili i treću samim Bosancima‘‘.- Nama je poruka da nikad više ne smemo biti slabi, da nikad više ne smemo biti razoružani. Jer slabost privlači agresiju i nevolju - rekao je Izetbegović.

Memorijalni centarIMENA PREKRIVENA TRAKOMU Memorijalnom centru Potočari do sada je, prema zvaničnim podacima, sahranjena 6.241 žrtva Srebrenice. Reporter Kurira je juče na kamenim pločama na kojima su imena ubijenih prebrojao najmanje devet imena koja su iz nekog razloga prekrivena srebrnim trakama. O čemu se radi, zašto su imena prekrivena, juče u Potočarima nije bilo moguće dobiti zvanično objašnjenje.

Istoričar DimitrijevićNEUMESNO POREĐENJEIstoričar Bojan Dimitrijević kaže za Kurir da se genocid koji se dogodio u Srebrenici nikako ne može porediti sa onim u Aušvicu.- Takva poređenja treba izbegavati, jer to se ne može uporediti. Nije ovde reč o istom istorijskom događaju, niti o događaju koji se dogodio u isto vreme pa da ga možemo porediti - kaže Dimitrijević i dodaje da tako nešto uvek iritira onu drugu stranu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track