SREĆAN PUT: Mali Novak Kokorović (4) otputovao u Nemačku na lečenje
Foto: Tanjug

Ispratio ga ministar Lončar

SREĆAN PUT: Mali Novak Kokorović (4) otputovao u Nemačku na lečenje

Društvo -
Planirano je bilo da sa Novakom otputuju majka Dušanka i otac Darko Kokorović, ali je ocu pozlilo kada je ušao u avion, tako da je uz dečaka ostala samo majka
1 / 5 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Četvorogodišnji Novak Kokorović, koji boluje od teške neurološke bolesti, otputovao je jutros u Nemačku na lečenje u pratnji majke Dušanke.

Sa aerodroma Nikola Tesla ispratio ga je minista zdravlja Zlatibor Lončar po čijem je nalogu hitno organizovan stručni konzilijum koji je dao preporuku Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje da Novak nastavi lečenje u inostranstvu.

Dečak je do aviona dovezen kolima Hitne pomoći, a u avion ga je uneo ministar zdravlja, a tokom transporta do Nemačke biće pod nadzorom dva lekara.

Lončar je novinarima, nakon što je mališan smešten u avion i spremljen za transport u Nemačku, rekao da je odlazak Novaka na lečenje u inostranstvo epilog borbe koja je trajala više od sedam dana."Odreagovali smo tako što smo u roku od 24 sata organizovali konzilijum naših najeminentnijih stručnjaka u Srbiji koji su pogledali dete, njegove rezultate i doneli odluku da se mališan prebaci u eminentnu ustanovu u Nemačkoj koja je specijalizovana za ovu vrstu zdravstvenih problema", naglasio je Lončar.

On je dodao da su po preporuci konzilijuma uputili zahtev fondu koji je odobrio sredstva za lečenje dečaka u Nemačkoj, a da su se akciji priključile i mnoge firme kako bi se obezbedio avionski prevoz i pokriveni troškovi boravka roditelja u Nemačkoj.

"Pružili smo šansu detetu da se izleči i vrati među nas u dobrom stanju. Radićemo i dalje da pomognemo i ostaloj deci kojima je potrebna pomoć", naglasio je ministar zdravlja.Lončar je dodao da da se ove nedelje ulazi u zakonsku proceduru osnivanja privatno-javnog fonda za lečenje dece u inostranstvu, koji se osniva pri Vladi Srbije i kome će vlada biti garant.

Planirano je bilo da sa Novakom otputuju majka Dušanka i otac Darko Kokorović, ali je ocu pozlilo kada je ušao u avion, tako da je uz dečaka ostala samo majka. Darko je kasnije rekao da će već danas otputovati i on za Nemačku i da će ga do bolnice odvesti brat automobilom. Novak ima Dendi Voker sindrom - gde dolazi do oticanja mozga i čestih epileptičnih napada, a oboljenje se javlja kod jednog od 30.000 mališana.

Njegovo zdravstveno stanje u poslednjih nekoliko dana naglo se pogoršalo, a u Srbiji su iscrpljene sve mogućnosti dalje dijagnostike i njegovog lečenja.Roditelji malog Novaka Kokorovića pre 11 godina izgubili su devojčicu koja je bolovala od iste bolesti kao i njen brat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track