SREĆAN PUT, NOVAČE: Mališan (4) u petak putuje u Nemačku na lečenje
Foto: Kurir Štampano

Čeka se potvrda iz klinike

SREĆAN PUT, NOVAČE: Mališan (4) u petak putuje u Nemačku na lečenje

Društvo -
Kontrola leta daće svoj avion kojim će dete biti prebačeno u Nemačku, rekao je ministar Lončar

BEOGRAD - Ministar zdravlja Zlatibor Lončar očekuje da će četvorogodišnji dečak Novak Kokorović, koji boluje od teške neurološke bolesti, u petak otputovati u Nemačku na lečenje.

Lončar je novinarima pred početak konferencije Zaštita majčinstva u Srbiji rekao da je to ministarstvo organizovalo konzilijum, koji je Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje dao preporuku da dečak nastavi lečenje u inostranstvu. Fond je preporuku prihvatio i odobrio je sredstva.

Ministar zdravlja je dodao da su izdate sve potrebne dozvole i da je ostalo samo da stigne potvrda od klinike u Nemačkoj da mogu da prime dete i da se nada da će potvrda stići u najkraćem mogućem roku, kako bi mališan sa roditeljima mogao da otputuje u petak.

Mali Novak dok se nije razboleo
Mali Novak dok se nije razboleo

U akciju se, kako kaže, uključila i Elektromreža Srbije koja će donirati 500.000 dinara da bi porodica otputovala sa mališanom u Nemačku i pokrila troškove u Nemačkoj. Lončar nije mogao da precizira koliko će koštati lečenje dečaka, o brojkama će se, kako kaže, govoriti kad se završi kompletna dijagnostika u inostranstvu.

Novak ima Dendi Voker sindrom - gde dolazi do oticanja mozga i čestih epileptičnih napada, a oboljenje se javlja kod jednog od 30.000 mališana. Njegovo zdravstveno stanje u poslednjih nekoliko dana naglo se pogoršalo, a u Srbiji su iscrpljene sve mogućnosti dijagnostike i njegovog lečenja. Roditelji malog Novaka Kokorovića pre 11 godina izgubili su devojčicu koja je bolovala od iste bolesti kao i njen brat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track