SRPSKE ŽRTVE VAPE ZA PRAVDOM: Godišnjica masakra u Podrinju!

Obeležena 22. godišnjica stradanja

SRPSKE ŽRTVE VAPE ZA PRAVDOM: Godišnjica masakra u Podrinju!

Društvo -
Na Petrovdan 1992. godine snage Nasera Orića u selima oko Bratunca pobile 69 meštana, za zločin još niko nije osuđen

BRATUNAC - Sećanje na krvavi Petrovdan.Na grobljima oko Bratunca Srbi su juče, dan posle komemoracije u Potočarima, oplakivali svoje mrtve, žrtve krvavog pira snaga Nasera Orića pre 22 godine, kad je ubijeno 69 ljudi.Zločinci slobodni- Biće u ovim selima srpskih grobova... Ali posle Naserovog noža srpskih kolevki teško više ikada - uz suze je dočekivalo nekoliko preostalih meštana goste juče na groblju u Zalazju.Kraj spomenika na kome su isklesana imena pobijenih služen je parastos. Okolo, po selu, na sve strane ožiljci su od 1992. Kuća u kojoj su Orićevi žive zapalili devetoricu Srba u ruševinama je. Niko u nju ne zalazi.- Gledao sam onaj dan šta su ovuda radili. I nikom ništa. Da su koga hteli da kazne, do sada bi kaznili... Zločinci šetaju, dolaze možda i ovde - sećao se krvavog Petrovdana Brano Stanojević, koji je taj dan igrom slučaja preživeo.

Sveže rane... Pomen u Zalazju
Sveže rane... Pomen u Zalazju

Spomenici iz dva rataSestre Slavka Marinković (66) i Jelena Mićić (68) došle su na grob bratu.- Pobili naše, spalili, mrtve sekli, mučili... Na jednom spomeniku ime ubijenog brata i rođaka, pored je drugi spomenik, na njemu su imena naših stričeva, pobile ih ustaše 1943. I niko nikad da odgovara, kao da ovde ni pile nije zgaženo - krstile su se uplakane sestre.Meštani su nas po Zalazju vodili s mesta na mesto zločina i s golemom tugom pokazivali:- Ovde smo Mila Rakića našli zaklanog... Ovde Svetu Dragičevića... Ovde su dvanaestoro meštana vezali i stavili u kamione, odveli u Srebrenicu, tamo ih mučili i pobili.(Z. Š.)

TugaSTRADALO 3.267 SRBANa području Srebrenice, Zvornika, Skelana, Bratunca, Vlasenice tokom poslednjeg rata stradalo je najmanje 1.300 Srba, dok je na širem području Srednjeg Podrinja i Birča ubijeno 3.267 lica srpske nacionalnosti. Bez jednog ili oba roditelja ostalo je 800 dece, 5.400 porodica bez imovine. U napadima na 22 sela oko Bratunca ubijeno je 560 srpskih civila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track