Stefanović: Nadam se da novac za video nadzor nije nenamenski trošen
Foto: Fonet

Video nadzor

Stefanović: Nadam se da novac za video nadzor nije nenamenski trošen

Društvo -
Taj novac se nalazi na određenom računu i treba da se iskoristi za video nadzor. Zašto nije iskorišćen ja ne znam, kazao je ministar dodajući da Fond za unapređenje video nadzora nije u nadležnosti ministarstva na čijem je čelu

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da se nada da novac iz Fonda za unapređenje video nadzora na putevima nije trošen nenamenski i da će biti prilike da se potroši na ono za šta je namenjen.

Stefanović je rekao da nema informacije o tome šta je sa više miliona evra koliko je prikupljeno u proteklih pet godina po Zakonu o obaveznom osiguranju u saobraćaju.

"Taj novac se nalazi na određenom računu i treba da se iskoristi za video nadzor. Zašto nije iskorišćen ja ne znam", rekao je on navodeći da taj fond nije u nadležnosti ministarstva na čijem je čelu.

Direktor srpskog Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović rekao je nedavno agenciji Beta da je prikupljeno osam miliona evra u okviru Fonda, ali da nijedna kamera nije kupljena. Neki mediji prenose da je prikupljeno 10 miliona evra.

Prema Zakonu o obaveznom osiguranju u saobraćaju, koji je stupio na snagu u oktobru 2009. godine, Društvo za osiguranje dužno je da 1,2 odsto bruto premije osiguranja od autoodgovornosti izdvoji kao deo preventive i kvartalno uplaćuje na poseban račun namenjen unapređenju video nadzora na putevima. Zakonom je predviđeno da se izdvajanja vrše pet godina, što bi značilo do oktobra ove godine.

Stefanović je istakao da se sa gradom Beogradom radi na projektu pokrivanja kamerama Ibarske magistrale do Lazarevca i najavio izmene i dopune Zakona bezbednosti saobraćaja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja